sâmbătă, martie 6, 2021

Datorită conținutului de acizi grași omega 3, peștele poate să țină la distanță o multitudine de boli. Reduce colesterolul, întărește imunitatea, ajută glanda tiroidă să funcționeze normal, scade tensiunea arterială, protejează pielea împotriva îmbătrânirii precoce și diminuează riscul instalării depresiei.

Un studiu publicat la începutul lunii mai în Jurnalul Britanic de Nutriție merge chiar mai departe afirmând că uleiul de pește reprezintă antidotul împotriva efectelor nocive ale mâncării procesate.
Ipoteza cercetătorilor britanici este susținută și de nutriționistul Lygia Alexandrescu. „Creierul, un organ vital al organismului uman, are nevoie pentru funcționare de acizi grași esențiali. În plus, s-a demonstrat că grasimile din pește protejează sistemul nervos, reducând riscul de Alzheimer”, arată specialistul.

Toate aceste beneficii însă pot fi anulate de modul de preparare. „A mânca pește prăjit în ulei, asortat cu maioneză și cartofi prăjiți, nu înseamnă că ai beneficiat de o masă sănătoasă”, atrage atenția nutriționistul. Cel mai sănătos mod de a consuma carnea de pește este fiert, preparat la abur, la grătar sau la cuptor (cu diverse condimente: rozmarin, cimbru, fenicul, usturoi). „Un pește gătit perfect pentru a-și păstra toate beneficiile nutritive este peștele care se rupe ușor cu furculița și are o culoare oarecum opacă pe margini și puțin translucidă pe mijloc”, adaugă expertul.

Peștele poate fi pus pe aceeași farfurie cu o garnitură de legume, orez integral sau, în mod traditional, cu mămăliguță. Singurele precauții se referă la cel recongelat sau afumat. „Peștele nu se recongelează și este de evitat consumul de pește afumat, mai greu de digerat din cauza fumului, care pe deasupra mai conține sare, motiv pentru care este indicat doar ocazional, de poftă. Și conservele din pește conțin prea multa sare, aditivi, conservanți. Cea mai sigură variantă rămâne pestele proaspăt, cu mențiune de a-l consuma în maximum 24 de ore”, este recomandarea nutriționistului.

Ultimele stiri

Parteneri