Sari la conținut

Cum să gestionezi neuropatia diabetică. Cele mai utile sfaturi medicale din cadrul campaniei „Stand up for your feet!”

Wörwag Pharma demarează inițiativa „Stand up for your feet!”, o campanie de educație terapeutică ce crește gradul de conștientizare asupra neuropatiei diabetice. Inițiativa încurajează diagnosticarea precoce și reducerea riscurilor asociate prin intermediul unui tratament corespunzător recomandat de medicul diabetolog, neurolog sau de familie.

„Această campanie inițiată de Wörwag Pharma este susținută de Societatea de Neuropatie Diabetică. Campania vrea să aducă în lumină importanţa neuropatiei diabetice şi mai ales a impactului profund pe care îl poate genera neuropatia asupra persoanelor cu diabet zaharat. Consecinţele lipsei de efectuare a controalelor de rutină, screeningul complicațiilor, screeningul neuropatiei diabetice sunt extrem de importante. Prin urmare, mesajul clar al acestei campanii este: <<educaţie și implicare>>, susține Prof. Dr. Gabriela Radulian, doctor în Științe Medicale, Președintele Societății de Neuropatie Diabetică, UMF „Carol Davila”, București.

 Neuropatia diabetică se manifestă în rândul persoanelor care suferă de diabet. Neuropatia diabetică apare din cauza nivelului ridicat de glucoză din sânge, ceea ce conduce la lezarea fibrelor nervoase, în special la nivelul picioarelor.

În multe cazuri pacienții nu-și dau seama că suferă de această afecțiune. Există câteva simptome ușor de depistat, în special la nivelul picioarelor, de care aceștia pot ține cont: furnicături, senzație de arsură, durere înțepătoare, senzație de curentare sau senzație de amorțire. De obicei, aceste semne se manifestă în momentele de relaxare sau înainte de a dormi.

Cum poate fi gestionată neuropatia diabetică

„Pornind de la faptul că este cea mai frecventă complicaţie a diabetului zaharat, neuropatia diabetică trebuie să fie diagnosticată și tratată cât mai precoce pentru a putea reduce riscul apariţiei unor leziuni sau chiar a unei amputații la nivelul piciorului. Referitor la pacient, trebuie să realizăm o creştere a gradului de conştientizare cu privire la neuropatia diabetică şi a riscurilor sale prin programe de educaţie permanentă.”, declară Prof. Dr. Gabriela Radulian.

Diagnosticul precoce devine extrem de important pentru sănătatea pacientului, deoarece neuropatia diabetică poate avea consecințe severe. Netratată din timp, neuropatia poate crește riscul de apariție a unor răni care ulterior se pot infecta și pot determina amputarea piciorului afectat.

„Calitatea vieţii este o entitate multifactorială. De aceea, atunci când vorbim de durerea neuropată, dar şi despre complicaţiile piciorului diabetic, ne gândim deja şi la afectarea activității fizice, la modificarea calităţii somnului, dar şi a relaţiilor interumane şi, bineînţeles, a capacităţii de muncă.

 Pornind doar de la această premisă legată de durerea neuropată, este important ca persoana cu diabet zaharat să identifice primele semne şi simptome ale neuropatiei, iar prezentarea la medic în momentul apariţiei unei leziuni este o condiţie extrem de importantă. Din punct de vedere al medicului, nu trebuie uitat screeningul, diagnosticul precoce şi instituirea tratamentului specific, atât etiopatogenic, cât şi simptomatic”, adaugă Prof. Dr. Gabriela Radulian.

Testează-te din timp și află dacă ai neuropatie diabetică

Numai un consult amănunțit la medicul diabetolog, neurolog sau de familie va stabili diagnosticul de neuropatie diabetică.  Există, totuși, și o serie de teste care pot ajuta la verificarea stării de sănătate actuale din confortul propriei locuințe. Această testare reprezintă doar o evaluare inițială, fără a înlocui vizita în cabinetul medicului specialist.

O opțiune în acest sens este Testul Michigan, o metodă simplă, neinvazivă și precisă de autodiagnosticare a neuropatiei diabetice. Testul durează aproximativ 2 minute și cuprinde 15 întrebări raportate la evenimentele și simptomele ultimelor 2-3 luni.

Campania „Stand up for your feet” este demarată de Wörwag Pharma România și urmărește creșterea gradului de conștientizare a consecințelor neuropatiei diabetice, a necesității depistării și tratamentului precoce. Inițiativa se desfășoară la nivel internațional și își propune să contribuie semnificativ la îmbunătățirea calității vieții persoanelor ce suferă de diabet, printr-o comunicare și o educație terapeutică adecvate.

Află mai multe despre testare pe website-ul oficial de campanie „Stand up for your feet”.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel