Sari la conținut

Cum să înțelegi și să combați depresia. Mituri și adevăruri despre această afecțiune

sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
cum se manifestă depresia ascunsă

Din cuprinsul articolului

Depresia este caracterizată de un sentiment profund de tristețe și pesimism. Uneori, aceasta poate duce până la lipsa interesului pentru orice activitate, inclusiv pentru viață. Astfel, este esențial să înțelegi depresia cât mai bine, fără a judeca aparențele sau controversele.

Există o multitudine de mituri despre depresie. Acestea pun în pericol credibilitatea afecțiunii, iar multe persoane încă privesc această boală cu reticență. Din nefericire, multe persoane încă judecă afecțiunile de ordin psihic și nu consideră că acestea sunt complet reale sau la fel de importante.

Cu toate acestea, tulburările și bolile psihice sunt la fel de importante precum cele fizice. Fiind mai puțin vizibile, acestea merită mult mai multă atenție și răbdare.

Mituri și adevăruri despre depresie

Dr. Vasi Rădulescu, renumit medic român, dezvăluie câteva mituri pe care este bine să le știi despre depresie. De asemenea, acestea sunt însoțite de adevărul medical, fiind mult mai ușor să înțelegi mai bine depresia și cum poate fi combătută.

Mitul: Este normal ca adolescenții să aibă schimbări de comportament și emoții; adolescenții nu suferă de depresie „reală”.

Fapt: Depresia poate afecta oamenii la orice vârstă sau de orice rasă, etnie sau grup economic.

Mitul: adolescenții care pretind că sunt deprimați sunt slabi și trebuie doar să își vadă de treaba lor, să se adune. Nimeni altcineva nu poate face ceva pentru a ajuta.

Fapt: Depresia nu este o slăbiciune, ci o tulburare gravă de sănătate. Atât tinerii, cât și adulții deprimați au nevoie de tratament profesional. Un terapeut sau consilier instruit îi poate ajuta să învețe modalități mai pozitive de a se gândi la ei înșiși, de a schimba comportamentul, de a face față problemelor sau de a gestiona relațiile. Un medic poate prescrie medicamente pentru a ajuta la ameliorarea simptomelor depresiei. Pentru mulți oameni, o combinație de terapie psihologică și medicamente este benefică.

Mitul: A vorbi despre depresie nu face decât să o înrăutățească.

Fapt: A vorbi deschis poate ajuta un prieten să recunoască nevoia de ajutor profesional. Arătând prietenie și îngrijorare și oferind sprijin necritic, îți poți încuraja prietenul să vorbească cu părinții săi sau cu un alt adult de încredere, cum ar fi un profesor sau un antrenor, despre obținerea tratamentului. Dacă prietenul tău este reticent în a cere ajutor, poți vorbi cu un adult – așa va face un prieten adevărat.

Mitul: A spune unui adult că prietenul tău ar putea fi deprimat este trădarea încrederii. Dacă cineva vrea ajutor, el sau ea îl va primi.

Fapt: Depresia, care afectează energia și stima de sine, interferează cu capacitatea unei persoane sau dorește să obțină ajutor. Și mulți părinți ar putea să nu înțeleagă gravitatea depresiei sau a gândurilor de moarte sau sinucidere. Este un act de prietenie adevărată să îți împărtășești preocupările cu un consilier școlar, un profesor preferat, proprii tăi părinți sau alt adult de încredere”, scrie drvasiradulescu.ro.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel