Sari la conținut

Cum să îți calculezi vârsta exactă a inimii și riscul de infarct

Un nou instrument care calculează vârsta exactă a inimii, îi poate ajuta chiar și pe tineri să-și estimeze riscul de boli cardiovasculare.

Istoricul familial și stilul de viață afectează sănătatea inimii și ar trebui să fie luate în considerare atunci când se estimează riscul de boli de inimă,  potrivit noilor recomandări ale experților din Marea Britanie.
Un nou calculator a fost conceput pentru a identifica persoanele la risc și pentru a anticipa în câți ani se pot confrunta cu un atac de cord sau cu un accident vascular cerebral. Calculatorul JBS3 ia în considerare stilul de viață al oamenilor, tensiunea arterială, nivelul de colesterol și bolile care le pot afecta inima.

De exemplu, o femeie de 35 de ani care fumează, are o tensiune arterială sistolică de 160 mm Hg ( mai mare decât nivelul normal -sub 120 mm Hg- ) și un colesterol total de 7 mmol / l ( mai mare decât nivelul dorit –sub 5,2 mmol / l  sau 200 mg / dL -) plus rude care au avut boli de inimă, are vârsta inimii de 47 de ani și se așteaptă să ajungă la vârsta de 71 fără să facă un atac de cord sau accident vascular cerebral. Riscul de boli de inimă în următorii 10 de ani ar fi mai mic de 2%.

Dar în cazul în care această femeie renunță la fumat, îi scade colesterolul total la 4 mmol / L și tensiunea arterială sistolică la 130 mm Hg, vârstă inima ei ar scădea la 30 de ani. În aces caz, ar putea putea ajunge la 85 de ani fără să aibă un atac de cord sau accident vascular cerebral și și-ar reduce riscul la mai puțin de 0,25%.

Schimbările care vă pot proteja inima includ renunțarea la fumat, adoptarea unui regim alimentar sănătos și exercițiile fizice regulate.

Bolile de inimă reprezintă principala cauză de deces. Deși mulți pacienti supraviețuiesc primului lor atac de cord sau accident vascular cerebral, aceștia rămân cu risc crescut de deces.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel