Sari la conținut

Cum să îți păstrezi inima sănătoasă pe timpul sărbătorilor dacă ai fibrilație atrială sau hipertensiune arterială?

masa de crăciun
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
Alimentația de Crăciun

În acest sezon de sărbători, este important să aveți grijă de sănătatea inimii, mai ales dacă aveți factori de risc precum fibrilația atrială sau tensiunea arterială ridicată, potrivit Asociației Americane a Inimii (AHA).

AHA raportează că această perioadă a anului este atunci când evenimentele cardiace grave sunt mai probabil să apară și când decesele legate de inimă sunt cel mai probabil să se întâmple.

Deși această veste poate părea îngrozitoare, există pași clari pe care îi puteți lua pentru a rămâne sănătos cu inimă în această iarnă și pentru a vă bucura de sezonul sărbătorilor.

Cum să-ți dai seama dacă ești expus unui risc mai mare

AHA raportează că cele mai frecvente trei zile în care apar aceste evenimente cardiace fatale sunt 25, 26 decembrie și 1 ianuarie.

Cei cu afecțiuni preexistente au un risc mai mare de atac de cord. Cardiologul medical și sportiv Dr. Eli Friedman (FACC) de la Miami Cardiac & Vascular Institute, o parte a Baptist Health South Florida, a spus că este important să fii conștient de factorii de risc în perioada sărbătorilor, mai ales dacă suferi de aritmie cardiacă, insuficiență cardiacă sau coronarieneă, boala arterială, pentru a înțelege când îți poți depăși limitele și când să faci un pas înapoi pentru a-ți prioritiza sănătatea.

„Ar trebui să fim și noi atenți”, a spus Friedman despre persoanele cu boli cardiace grave. „Cred că este util să stabilim niște limite și atunci când vine vorba de acești oameni.”

„Uitându-ne la istoricul familiei și apoi, de asemenea, cuplându-l cu orice fel de afecțiuni medicale cronice actuale, obezitate, diabet, prehipertensiune arterială, hipertensiune arterială, colesterol ridicat, toți acești factori se pot combina.”

Un alt factor de risc este acela că în timpul sărbătorilor, oamenii  călătoresc sau își schimbă rutinele. Acest lucru poate însemna că ei ies din rutina lor medicală, ceea ce poate duce la întârzieri în administrarea medicamentelor sau la omiterea totală a dozelor.

„În timpul sărbătorilor, știu că oamenii călătoresc de obicei sau sunt mult mai ocupați, așa că s-ar putea să nu-și ia medicamentele conform prescripției”, a declarat Huang pentru Healthline.

„Acțiunea numărul unu care este un lucru cu adevărat, ușor de făcut este doar să obțineți cutii cu medicamente sau să vă asigurați că vă împachetați medicamentele atunci când călătoriți, deoarece asta vă poate ajuta cu adevărat să modificați factorii de risc pe care îi aveți.”

Modalități de reducere a riscului

Alți factori de risc în timpul sezonului de vacanță includ modificări ale dietei în timpul meselor mari de sărbătoare și o reducere a nivelurilor generale de activitate. Bilbrey spune că cei care doresc să-și mențină nivelul de activitate trebuie să știe nu doar modul în care fac exerciții, ci și când.

„În timpul ceea ce ne place să numim perioadele extreme ale anului, temperaturile extreme, extrem de cald, extrem de reci, trebuie să fii foarte atent la zile și la orele în care se fac exerciții”, a spus Bilbrey.

Potrivit experților, poate fi util să faci mișcare în spații în care temperaturile vor fi constante, cum ar fi un centru comercial, în loc să treci de la o casă încălzită la temperaturi înghețate.

Simptomele unui atac de cord

Ca întotdeauna, este important să fii conștient de semnele de bază ale unui atac de cord.

Asociația Americană a Inimii are o listă la îndemână de simptome comune, dar acestea pot varia între bărbați și femei. Pentru femei, cel mai frecvent semn este disconfortul în piept, dar și durerile de maxilar, gât sau spate, greața și dificultățile de respirație, printre altele.

La bărbați, cele mai frecvente semne sunt disconfort în piept, dificultăți de respirație, amețeli și transpirație rece, printre altele.

Huang spune că oamenii ar trebui să cunoască o varietate mai largă de simptome pe care să le urmărească și să caute asistență medicală dacă sunt deloc îngrijorați de un eveniment cardiac.

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel