Sari la conținut

Cum să ne detoxifiem pancreasul cu ajutorul plantelor și a unei alimentații adecvate?

Pancreas inflamat
Sursă foto: arhivă Doctorul Zillei
pancreasul, cel mai important organ

Pancreasul este un organ mic, dar care joacă un rol important pentru buna funcționare a organismului nostru. Dacă îi înțelegem mai bine funcțiile, atunci vom ști ce trebuie să facem ca să îl menținem sănătos și la ce semnale de alarmă trebuie să reacționăm.

Pancreasul are două funcții esențiale:

  • Funcția exocrină a pancreasului constă, așadar, în eliberarea unor enzime care contribuie în procesul de digestie al proteinelor, carbohidraților și grăsimilor.
  • Funcția endocrină constă în eliberarea unor hormoni direct în sânge și anume: insulina care reduce nivelul glicemiei și glucagonul, care ridică nivelul glicemiei la nevoie. Acest rol al pancreasului este vital pentru organismul nostru deoarece are menținerea nivelului normal al glicemiei afectează direct buna funcționare a organelor vitale. Nu degeaba diabetul este considerată boală sistemică. Fără un management corect al glicemiei, în timp diabetul afectează toate organele și generează o mulțime de complicații (de la cardiovasculare, la oftalmologice, renale și neurologice).

Pancreasul și toxinele. Abuzul de alcool, fumatul, toxinele de mediu si o dieta bogata in alimente dulci pot avea un impact asupra functiei pancreatice, mai mult, cresc riscul dezvoltarii unor boli cum ar fi pancreatita si diabetul.

Detoxifierea pancreasului si adoptarea unui stil de viata sanatos sunt necesare pentru mentinerea sanatatii pancreasului.

Detoxifierea pancreasului

Cu toții putem fi afectați de o boală pancreatică. Din acest motiv, îți recomandăm să urmezi aceste sfaturi pentru detoxifierea pancreasului. Acestea te vor ajuta să elimini deșeurile acumulate în tot organismul tău, nu numai la nivelul pancreasului. Avem la dispoziție numeroase plante medicinale ce ne pot ajuta în acest scop.

Păpădia

Ceaiul din rădăcină de păpădie este indicat pentru întărirea sistemului imunitar și o sănătate bună. De exemplu, rădăcina și tulpina de păpădie sunt recomandate și în cazul diabeticilor, deoarece stimulează pancreasul să producă insulină, care la rândul său stabilizează nivelul zahărului din sânge.

Dacă suferiți de probleme digestive sau doriți să faceți o detoxifiere, ceaiul de păpădie este un foarte bun detoxifiant pentru organism. Ficatul ajută sistemul digestiv prin producerea de bilă și filtrează sângele de substanțele chimice și alte impurități.

Conform Dr. Axe, vitaminele și mineralele ce se găsesc în păpădie ajută la curățarea ficatului, menținându-l sănătos, lucru ce ajută implicit la sănătatea întregului organism.

Păpădia este bogată în antioxidanți și vitamina C, care sunt esențiale, deoarece ajută organismul să lupte împotriva infecțiilor, cum ar fi bacteriile care cauzează infecții ale tractului urinar.

Usturoiul

Alicina, un compus bioactiv care se gaseste in usturoi, are proprietati antioxidante care ajuta la prevenirea cancerului de pancreas si a inflamarii acestui organ.

S-ar putea să fi auzit oameni care te-au sfătuit să consumi usturoi şi miere pe stomacul gol. Usturoiul este un antibiotic natural, iar combinarea acestuia cu diferite tipuri de alimente îi multiplică efectul. Aceste combinaţii sînt cunoscute pentru întărirea imunităţii prin repararea ţesuturilor diferitelor organe interne, inclusiv pancreasul.

Acest aliment are numeroase proprietăți benefice, printre care se numără:

  • Îmbunătățește circulația sanguină
  • Previne și tratează infecțiile
  • Este util împotriva paraziților intestinali
  • Ține sub control nivelul de glucoză din sânge
  • Poate îmbunătăți funcția pancreatică
  • Ajută la vindecarea rănilor

Broccoli

Consumul de broccoli si de alte legume crucifere, precum conopida, varza, varza de Bruxelles, varza kale, frunze de mustar si macris, este benefic pentru prevenirea bolilor de pancreas. Aceste legume sunt surse excelente de compusi sulfurici care previn mutatiile celulare si multiplicarea celulelor canceroase.

Strugurii negri

Resveratrolul, compusul care se gaseste in coaja strugurilor negri, are proprietati antioxidante care previn efectele nocive ale radicalilor liberi asupra celulelor pancreatice. Poti, de asemenea, sa bei vin rosu pentru a beneficia de aceasta substanta, insa nu si in cazul in care ai deja pancreatita.

Afinele

Cand vine vorba de continutul de antioxidanti, afinele, precum si ciresele, se situeaza in top. Consumul acestor fructe ajuta la prevenirea deteriorarii celulelor si tine departe cancerul de pancreas, deoarece cantitatile mari de antioxidanti pe care le contin nu permit radicalilor liberi sa isi faca de cap.

Cartofii dulci

Beta-carotenul care se gaseste in cartofii dulci ajuta la prevenirea cancerului pancreatic, fiind un antioxidant foarte puternic. Alte surse excelente de beta-caroten sunt legumele si fructele de culoare portocalie, precum morcovii, caisele, pepenele galben, porumbul si dovleacul.

Tofu

Proteinele sunt esentiale pentru mentinerea sanatatii pancreasului. Tofu este o sursa excelenta de proteine de inalta calitate, fara sa contina grasimi nesanatoase care pot cauza sau agrava afectiunile pancreasului.

Boabele de ienupăr

Acest fruct este produs de arbori din zona de sud-est a Statelor Unite. Este utilizat grație proprietăților sale de purificare, putând îmbunătăți digestia și facilita eliminarea toxinelor.

Echinacea

Această plantă este cunoscută pentru abilitatea sa de a optimiza sistemul imunitar, a stimula producția de bilă și a îmbunătăți sănătatea pancreasului și a splinei. Nu este indicată persoanelor care suferă de diabet de tip II deoarece afectează producția de insulină. Poți să-ți prepari un ceai folosind:

  • 1 lingură de echinacea
  • 1 cană de apă clocotită

Rădăcina de gențiană (Gentiana lutea)

Rădăcina acestei plante este folosită pentru a trata diverse probleme digestive. Cercetările științifice au demonstrat că gențiana este utilă în tratarea pancreatitei cronice și detoxifierea organismului. Aceasta este un agent vermifug (are abilitatea de a ucide viermii intestinali) și poate fortifica ficatul.

Scorțișoara

Folosit în prepararea mai multor deserturi și infuzii, acest condiment susține digestia și are abilitatea da a îmbunătăți sănătatea pancreatică. Grație faptului că poate reduce nivelul de glucoză din sânge, scorțișoara este un aliat de nădejde al diabeticilor. Poți presăra praf de scorțișoară peste cafea, plăcinte sau fructe coapte.

Limiteaza consumul de carne rosie.

Ai grija sa ai suficienta vitamina D in organism. Cu totii stim ca rolul acesteia este acela de a mentine oasele sanatoase, insa in ultimii ani tot mai multi cercetatori sustin ca aceasta are un efect protector impotriva cancerului pancreatic.

Mai exact, se crede ca acesta vitamina poate bloca proliferarea celulelor canceroase. Asa ca stai cat mai mult timp la soare si iarna, consuma alimente bogate in vitamina D.

Diminueaza aportul de grasimi animale. Sunt studii care spun ca un consum de grasimi animale este asociat cu un risc crescut de cancer pancreatic.

Alimentele bogate in vitamina C si E ajuta la detoxifiere pancreasului.

Practic aceste doua vitamine stimuleaza sistemul imunitar. Consuma cat mai multe legume de culoare verde, ardei grasi, broccoli, spanac, dar si fructe precum sunt portocalele, grapefruitul.

Așadar, pancreasul este un organ mic, dar cu funcții importante. Îl putem proteja dacă avem un stil de viață echilibrat, o alimentație sănătoasă și un consum minim de alcool. Este important să ne facem anual analize de screening și o ecografie abdominală.

Dacă avem probleme de sănătate, atunci nu trebuie să întârziem să le investigăm pentru a le trata cât mai repede. Iar în cazul celor cu afecțiuni hepatice și/sau biliare, tratarea lor corectă și monitorizarea va contribui în timp și la prezervarea funcției pancreatice.

Etichete:
Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: