luni, februarie 6, 2023

Ca să vă păstraţi sănătatea, nu aglomeraţi frigiderul şi nu puneţi pe acelaşi raft alimente crude şi gătite.

Frigiderul este locul unde păstraţi alimentele cel mai bine, dar dacă nu respectaţi câteva reguli de igienă se poate transforma într-o bombă cu germeni.

Umplut fără măsură, cu multă carne, brânzeturi şi legume, aerul nu circulă bine şi se creează zone cu temperaturi diferite, provocând mul tiplicarea bacteriilor.

Te-ar mai interesa: Prevenirea cancerului: 10 trucuri pe care trebuie ...

Mâncare gătită – sus, crudităţi – jos

Primul sfat al specialiştilor e să puneţi alimentele pe categorii şi mărime: fructe, legume, lactate, gustări.

  • Carnea proaspătă sau crudităţile nespălate nu trebuie aşezate alături de mâncarea gătită, pentru că pot transmite bacterii şi microbi care să o contamineze.
  • Specialiştii recomandă să aşezaţi pe rafturile superioare mâncarea gătită, iar pe cele inferioare, alimentele nepreparate termic şi crudităţile.

„Laptele, iaurtul şi smântâna trebuie aşezate pe rafturile superioare, pentru că acolo temperatura e mai scăzută. Mezelurile, brânza şi caşcavalul ţineţi-le în recipiente separate curate. Sticlele de vin începute, cutiile de suc sau ouăle le puteţi păstra pe uşa frigiderului, zona cu temperatura cea mai ridicată”, recomandă Gabriela Geană, marketing manager Arctic.

Mai mult, trebuie să lăsaţi spaţiu în jurul alimentelor, pentru ca aerul rece să poată circula liber, răcindu-le uniform pe toate şi menţinând temperatura adecvată.

Te-ar mai interesa: Clarvăzătoarea României: Ne așteaptă multe în 2023...

  • Pentru a evita degradarea alimentelor, ambalaţi-le cât mai compact şi uniform.

„Peştele şi carnea tocată pot fi stocate maximum două zile, iar carnea de porc, de pui sau de vită poate fi păstrată mai multe zile în congelator. Legumele şi fructele trebuie spălate înainte de a fi puse în frigider şi se păstrează fără probleme”, vă mai sfătuieşte Gabriela Geană.

  • Pe de altă parte, mâncarea gătită e păstrată în condiţii de siguranţă doar 24 de ore.

„După scoaterea din frigider, aceasta ar trebui adusă din nou la temperatura de fierbere, nu doar încălzită”, explică nutriţionistul Camelia Pârvan.

Te-ar mai interesa: Preotul Cătălin Moroșan se zbate între viață și mo...

  • Pentru a evita mirosurile neplăcute din frigider puteţi folosi odorizante, însă şi o lămâie tăiată în patru şi pusă pe o farfurioară e la fel de eficientă.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private