Sari la conținut

Cum să păstrezi articulațiile sănătoase pe măsură ce îmbătrânești

Sursă foto: Pixabay

Sănătatea articulațiilor este esențială pentru menținerea mobilității, a flexibilității și a stării generale de bine pe măsură ce trec anii. Îmbătrânirea este deseori asociată cu deteriorarea sănătății articulațiilor, ceea ce duce la afecțiuni precum osteoartrita, artrita reumatoidă și disconfort articular general. Din fericire, există numeroase măsuri preventive pe care le putem adopta, iar o clinică de ortopedie dispune de o echipă de specialiști care te pot ajuta la orice pas.

O dietă sănătoasă pentru sănătatea articulațiilor

O dietă echilibrată și nutritivă este esențială pentru sănătatea generală, inclusiv pentru articulații. De exemplu, anumite alimente au proprietăți antiinflamatorii, care ajută la reducerea inflamației din jurul articulațiilor și implicit a disconfortului sau durerilor. Acizii grași Omega-3 care se găsesc în pești ca somonul, tonul și sardinele, precum și în surse vegetale precum nucile și semințele de in, sunt foarte buni pentru reducerea inflamațiilor. Fructele și legumele bogate în antioxidanți, ca fructele de pădure, spanacul și broccoli, pot lupta împotriva radicalilor liberi care deteriorează celulele, inclusiv pe cele din articulații. De asemenea, calciul și vitamina D sunt esențiale pentru sănătatea oaselor și se găsesc în produsele lactate, legume cu frunze verzi și cereale. Totodată, menținerea hidratării prin consumul suficient de apă poate este benefic.

Exercițiile fizice și sănătatea articulațiilor

Activitatea fizică regulată întărește mușchii din jurul articulațiilor, îmbunătățește flexibilitatea și reduce rigiditatea, fiind recomandat să incluzi un mix de exerciții aerobice, antrenamente de forță și exerciții de flexibilitate, iar mersul pe jos, mersul pe bicicletă sau înotul sunt exerciții cu impact redus, care sunt ușoare pentru articulații. Antrenamentul de forță cu greutăți ușoare poate ajuta la dezvoltarea musculaturii pentru a susține și proteja articulațiile, iar exercițiile de flexibilitate precum yoga și pilates, pot ajuta la menținerea mobilității articulațiilor. Nu uita, este important să începi ușor și să crești treptat intensitatea și durata. De asemenea, încălzește-te înainte de a face exerciții și să lași timp pentru recuperare, astfel încât să previi accidentările.

Modificări ale stilului de viață pentru articulații sănătoase

Anumite ajustări ale stilului de viață pot îmbunătăți considerabil sănătatea articulațiilor, așa că în primul rând, menține o greutate sănătoasă. Orice kilogram în plus pune o presiune suplimentară asupra articulațiilor care suportă greutatea, în special pe genunchi și șolduri. Contează foarte mult și postura pentru că aceasta protejează articulațiile de la gât până la genunchi, așa ca este ideal să te asiguri că mediul tău de lucru încurajează o postură corectă.

De asemenea, limitează mișcările repetitive care pot suprasolicita anumite articulații, ducând la rănire sau uzură. Dacă munca sau hobby-urile implică mișcări repetitive, este bine să faci pauze frecvente și încerci să distribui presiunea către alte părți ale corpului.

În cele din urmă, controalele regulate pot ajuta la detectarea din timp a oricăror potențiale probleme articulare. Dacă te confrunți cu dureri articulare persistente, umflături sau rigiditate, cel mai bine este să consulți un specialist din clinica de ortopedie.

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel