Sari la conținut

Truc ingenios pentru a evita încolțirea cartofilor. Depozitează-i împreună cu acest fruct care îi menține proaspeți mult timp

Cum să previi încolțirea cartofilor. Conform unui truc ingenios de depozitare prezentat de express.co.uk, se poate prelungi durata de viață a cartofilor și se poate preveni încolțirea lor.

Este recomandat ca, în general, cartofii să fie depozitați într-un loc uscat și întunecat, cu o bună ventilație, cum ar fi un coș deschis. Un sfat adițional este să așezați un măr printre cartofi. Se crede că prezența mărului poate încetini dezvoltarea germenilor și poate extinde durata de depozitare a cartofilor, datorită gazelor de etilenă pe care le eliberează.

Cum să previi încolțirea cartofilor

Potrivit unor studii recente publicate în Journal of Food Science and Technology, s-a constatat că prezența etilenei poate încetini metabolismul carbohidraților și poate intensifica rata de respirație a cartofilor, prelungindu-le astfel prospețimea.

În ciuda acestui fapt, depozitarea merelor împreună cu alte fructe poate accelera procesul de coacere a acestora, ducând la deteriorarea lor înainte de a fi consumate. Această constatare a provocat dezbateri aprinse cu privire la beneficiile gazului de etilenă în conservarea alimentelor.

Mai sunt cartofi încolţiţi siguri pentru consum?

Deși nu pare apetisant, procesul de germinare a cartofilor este benefic, deoarece duce la creșterea de noi cartofi, dar majoritatea cartofilor cumpărați din magazine au fost probabil tratați cu substanțe care întârzie creșterea, tocmai pentru a preveni încolţirea şi a putea fi comercializaţi o perioadă mai lungă.

În ceea ce privește siguranța, în general, se consideră că este sigur consumul de cartofi germinați.

Cu toate acestea, există un risc de toxicitate din cauza solaninei și a chaconinei, două toxine naturale care se găsesc în cartofii verzi și în cei germinați. După cum se explică pe site-ul Poison Control, în cantităţi mai mari, „atât solanina, cât și chaconina provoacă toxicitate, prin perturbarea celulelor, ceea ce duce la simptome gastrointestinale, cum ar fi vărsături, dureri abdominale și diaree”.

 

 

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel