luni, ianuarie 30, 2023

Gastroenterita este o problemă relativ comună în întreaga lume, deși severitatea ei depinde în mare măsură de gradul de dezvoltare al țării în care locuiește persoana afectată.

Ce sunt norovirusurile?

Norovirusurile împreună constituie un gen de virusuri ARN, din familia Caliciviridae. Aceștia sunt responsabili pentru aproximativ 50% din focarele de gastroenterită cu intoxicații alimentare din Statele Unite și sunt, de asemenea, prezenți în multe alte părți ale lumii, inclusiv în Europa.

Te-ar mai interesa: Alimentul care scade cu 60% riscul de cancer pancr...

Ele se transmit, fundamental, prin consumul de alimente contaminate, canalizare sau prin contactul dintre oameni. Odată infectată o persoană, acestea produc un tablou caracteristic (gastroenterita clasică) deși, din fericire, foarte rar provoacă boli grave; De obicei, pacientul își revine singur după două sau trei zile.

Pentru a ne face o idee, norovirusurile provoacă aproximativ 685 de milioane de cazuri de îmbolnăvire în fiecare an, dintre care aproximativ 200.000 se termină cu decesul pacientului. De obicei, sugarii (cu vârsta sub 5 ani) prezintă cel mai mare risc de îmbolnăvire gravă sau deces.

Te-ar mai interesa: Ce spune numărul zodiei tale despre tine! Astrolog...


Care sunt simptomele tale?

Simptomele norovirusurilor sunt ușor de identificat, deoarece sunt cele care corespund unei gastroenterite clasice. Cu toate acestea, trebuie amintit că există multe tipuri de agenți patogeni care pot provoca această afecțiune, așa că, în cazul în care boala se agravează, este important să solicitați asistență medicală care să identifice exact ce o provoacă.

Astfel, boala norovirus se prezintă de obicei cu simptome precum greață, vărsături, diaree apoasă și dureri abdominale. Aceste semne dispar de obicei în 24 până la 72 de ore; copiii mici, vârstnicii și imunodeprimații sunt cei mai expuși riscului de progresie ulterioară.

Te-ar mai interesa: Carmen Brumă: 3 greșeli frecvente atunci când vrei...

Principala complicație asociată infecțiilor cu norovirus este deshidratarea și perturbarea echilibrului electrolitic, așa cum apare adesea în patologiile care provoacă diaree și/sau vărsături frecvente.

Cum se tratează?

Nu există o strategie specifică de tratament pentru norovirus, așa că abordarea se bazează adesea pe ameliorarea simptomelor și sprijinirea pacientului până când își revine singur.

Te-ar mai interesa: ”Noul Nostradamus” susține că al Treilea Război Mo...

Prin urmare, este important, mai ales la persoanele vulnerabile, să se mențină aportul frecvent de lichide pentru a reface hidratarea și mineralele pierdute.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private