Sari la conținut

Cum să recunoști peritonita, o inflamație gravă care poate fi fatală

Există unele patologii care, din cauza părții corpului pe care o afectează, pot provoca complicații foarte grave și chiar deces. Din acest motiv, este important să le putem identifica pentru a solicita, dacă este cazul, asistența medicală necesară.

Ce este peritonita? Care sunt cauzele?

Peritonita este o inflamație gravă a peritoneului, o membrană care căptușește interiorul cavității abdominale și conține organe la fel de importante precum stomacul, intestinele sau ficatul.

Este adesea rezultatul unei infecții (de obicei bacteriene) sau al unei iritații chimice.

Astfel, de exemplu, cel mai adesea apare ca urmare a perforarii unui viscus gol (intestin, apendice…) sau a intrarii agentilor patogeni printr-o rana care ajunge in interiorul cavitatii abdominale (de exemplu, intrarea de un cateter într-o dializă abdominală).

In cazul peritonitei aseptice, aceasta poate fi o consecinta a deversarii in cavitate a anumitor substante generate de organismul insusi (cum ar fi bila) sau a intrarii unor medicamente utilizate in anumite tratamente.

Peritonita poate fi localizată sau generalizată și acută sau cronică.

Care sunt simptomele tale?

Principalele simptome ale peritonitei includ durere sau sensibilitate abdominală, umflare abdominală, febră, greață, vărsături, pierderea poftei de mâncare, diaree, debit scăzut de urină, sete, incapacitatea de a defeca (paralizie abdominală), oboseală, dezorientare și ritm cardiac rapid.

Această afecțiune poate apărea brusc (peritonită acută) sau treptat (cronică), pe parcursul mai multor zile sau săptămâni.

Principala complicație a peritonitei este infecția în întregul corp (sepsisul), care, la rândul său, poate provoca șoc, insuficiență multiplă de organe și deces.

Cum este tratat?

Peritonita, în orice caz, va necesita spitalizare urgentă. De acolo, abordarea care va fi utilizată va varia în funcție de cauză și de caracteristicile clinice ale cazului specific.

De exemplu, pentru peritonita infectioasa este de obicei necesara administrarea de antibiotice, intr-un tip si cantitate care vor depinde de caracteristicile specifice ale infectiei.

De asemenea, poate fi necesară o intervenție chirurgicală pentru îndepărtarea țesutului infectat și repararea cauzei de bază, dacă este vorba despre un viscus perforat.

În același timp, poate fi convenabil să se ofere pacientului analgezice (pentru ameliorarea durerii intense), înlocuire de lichid intravenos, oxigen și, în anumite cazuri, transfuzie de sânge.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel