Sari la conținut

Cum să scapi de cicatricile lăsate de acnee

Cazurile de acnee reprezinta 60-70% din consultatiile din cabinetul dermatologic. De cele mai multe ori pacientii sunt derutati sau prost informati de anturaj si de familie si ajung foarte tarziu la medicul dermatolog. Asa ca daca ai suferit de curand de acnee si ai ramas cu cicatrici nu astepta sa treaca timpul. Cicatricile recente sunt mult mai usor de tratat, iar tehnicile dezvoltate de dr. Daniela Taher, medic specialist dermatologie estetica  prin micro injectii cu acid hiauronic, peelinguri sau laser, permit obtinerea unor rezultate imediate si ameliorari ce se apropie de 100%.

”O acnee neglijata cu leziuni profunde poate provoca cicatrici. Frecvent, impactul psihologic asupra pacientului este destul de mare: el se poate simti marginalizat, rejectat, si isi poate pierde increderea in sine. Deseori medicul dermatolog trebuie sa fie si un bun psiholog: sa reasigure pacientul, dar si in acelasi timp sa nu-i creeze iluzii privind tratamentul cicatricilor, de unde importanta tratarii acneei la timp”, explica dr. Daniela Taher.

Cicatricile apar de obicei dupa acnee inflamatorie severa si pot fi de mai multe feluri, caracteristicile lor fiind esentiale in stabilirea unei scheme de tratament corecte, de aceea trebuie sa va asigurati ca medicul stabileste initial tipul de cicatrice.

Tratament personalizat in functie de cicatrice

”Cicatricile de acnee au o morfologie diferita, cu alte cuvinte pot fi mai mult sau mai putin adanci si de acest lucru depinde si tratamentul. Ele pot avea peretii verticali, in forma de V sau pot fi etalate. De multe ori la acelasi pacient intalnim diferite tipuri de cicatrici, de unde si necesitatea folosirii de proceduri combinate pentru a obtine rezultate satisafacatoare. Cicatricile cu pereti verticali se pot trata cu lasere ablative sau nonablative, dar sunt necesare proceduri multiple, iar rezultatele se vad in timp, uneori dupa luni de zile. Cele cu peretii in V se pot exciza sau pot fi tratate cu un peeling special CROSS. Cele etalate se trateaza combinand procedura de subcizie cu injectarea de filler”, explica dr. Daniela Taher.

Cicatricle recente, superficiale si care nu sunt foarte adanci, se pot sterge cu peelinguri anti-acnee care au la baza acizi de fructe, salicilic etc. Avantajele folosirii peelingurilor in tratamentul acneei sunt multiple. In primul rand grabesc obtinerea rezultatelor (la o saptamana dupa procedura se observa deja o ameliorare), se pot asocia cu tratamentul local si general fara probleme, trateaza nu numai leziunile active, dar si petele hiperpigmentare postinflamatorii ce apar uneori la persoanele cu pielea inchisa la culoare dupa vindecare.

Dintre peelingurile enumerate mai sus cel pe baza de acid salicilic este cel mai eficient (95-97% pacienti multumiti). Acesta amelioreaza aspectul pielii grase, cu scaderea productiei de sebum si micsorarea porilor dilatati. Peeling-urile se realizeaza intr-o serie de 3-5 sedinte saptamanale, la 2 saptamani sau o data pe luna. Dupa peeling pielea este mai uscata, cu roseata temporara pentru 2-3 zile si tendinta la descuamare. Pentru mentinerea rezultatelor sa recomanda uneori repetarea procedurii trimestrial.

Cicatricile profunde vor trebui mai intai excizate cu un instrument special si apoi tratate prin procedura laser pentru a obtine rezultate excelente. Daca vom folosi numai o procedura, rezultatele raman undeva la mijloc. De aceea se recomanda procedurile combinate: excizie si procedura ablativa (laser), dar aici rezultatele se vad intr-un timp mult mai indelungat.

Ce mai e nou in tratamentul cicatricilor post acnee?

Multi dermatologi utilizeaza dermarollerul, un dispozitiv asemanator unui rulou cu ace fine, de 1-2 milimetri. Rezultatele sunt foarte bune pentru cicatrici rotunde si elastice, recente. Sunt necesare 3-4 sedinte un interval de o luna. Procedura se efectueaza dupa aplicarea unei creme anestezice si este putin dureroasa. Roseata post procedura poate dura pana la o saptamana, insa rezultatele sunt permanente, comparabile cu cele obtinute cu tratamentul cu laser. Un alt avantaj al acestei proceduri este costul mult mai accesibil decat in cazul laserului.

O metoda noua pentru cicatricile profunde este injectarea de substante de umplere (aceleasi ca pentru riduri) folosind o tehnica speciala cu rezultate imediate in comparatie cu tratamentele laser. In orice caz e bine cicatricile trebuie tratate cat mai repede pentru ca odata cu trecerea anilor ele devin mai vizibile datorita scaderii elasticitatii pielii.

”Secretul cicatricilor de acnee este folosirea unor proceduri combinate. De exemplu in urma injectarilor cu acid hialuronic printr-o tehnica aparte, combinat cu cross peeling si microdermoabraziune se obtin rezultate foarte bune si mult mai repede, fata de interventiile cu laser. Se amelioreaza astfel nu doar cicatricile, dar si aspectul general al pielii, care devina mai neteda si cu porii mai putin vizibili”, adauga dr. Daniela Taher.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel