Sari la conținut

Cum să scapi de condensul de pe geamuri. Trucuri pe care oricine ar trebui să le cunoască

În această perioadă a anului vrem să știm cum să scăpăm de condensul din interiorul ferestrelor – iar acest articol vă va oferi toate informațiile esențiale de care aveți nevoie.

Condensul pe ferestre este aproape inevitabil în lunile mai reci, deoarece reducem ventilația pentru a menține aerul rece afară și aerul cald înăuntru. Condensul este enervant, dar dacă este abordat la timp, nu trebuie să fie la fel de îngrijorător precum umiditatea penetrantă sau în creștere, care sunt probleme mult mai serioase care necesită remediere de către profesioniști.

Din fericire, puteți face față condensului de pe ferestre singur – și rapid – fără a fi îngrijorat de elementele structurale ale designului casei dumneavoastră.

De ce apare condensul în interiorul ferestrelor ?

Condensul în interiorul ferestrelor – fie cu geam simplu sau dublu – are loc atunci când ferestrele reci și aerul cald, umed, din interior se ciocnesc.

„Condensul are loc atunci când există exces de umiditate în aer și este cel mai probabil să se întâmple în încăperile casei care generează în mod natural umiditate suplimentară în mod regulat, cum ar fi băile și bucătăriile”, spune Jenny Turner, manager  la Insulation Express.

„În timpul lunilor de iarnă, condensul poate apărea și pe interiorul ferestrelor noastre din dormitoare din cauza aerului cald și a respirației care lovește suprafața rece a ferestrei.”

Este grav condensul pe interiorul geamurilor?

„Condensul îți blochează vederea prin fereastră; Condensul continuu, mai ales dacă este lăsat să se adună în jurul ramelor ferestrelor și pragurilor, poate deteriora materialul din care este făcută fereastra dacă finisajul nu este 100% perfect, cauzând mucegaiul și deformarea lemnului, iar metalul să ruginească”, sfătuiește Lucy Searle, Editorul șef al Caselor și grădinilor.

Condensul poate fi, de asemenea, cauza principală a mucegaiului – adesea văzută ca pete negre pe pereți și tavane. Respirarea sporilor de mucegai de-a lungul timpului este dăunătoare sănătății tale și trebuie rezolvată rapid.

„Reducerea condensului din casa ta va duce la un risc mai mic de apariție a mucegaiului și a umezelii, care pot provoca probleme respiratorii minore și alte probleme de sănătate dacă nu sunt tratate corect”, avertizează Jenny Turner.

Rețineți că condensul nu se adună doar pe ferestre. „Acolo unde ferestrele sunt cu geam dublu, condensul are loc adesea pe tencuiala adiacentă,” spune Douglas Kent de la Societatea Clădirilor Antice.

De asemenea, se va manifesta oriunde este mai rece decât temperatura aerului unei camere umede – deci în interiorul unui dulap care se află pe peretele exterior al unei case și, în special, pe pereții orientați spre nord, de exemplu. Dacă acest lucru nu este remediat, orice se află în interior va fi rapid afectat.

Sfaturi pentru controlarea umidității din locuință și prevenirea formării condensului

Controlul umidității din locuință este foarte important pentru prevenirea apariției condensului. Astfel, există câteva lucruri de care trebuie să ții cont, cum ar fi:

  • aerisește constant încăperile, mai ales cele care au risc mare de formare a condensului (bucătărie, baie);
  • dacă totuși s-a format condens, e nevoie să ștergi picăturile de apă (cu o racletă pe geamuri sau cu o cârpă moale de pe pereți și faianță);
  • pentru a preveni formarea condensului, poți folosi un dezumidificator, care funcționează prin tragerea aerului printr-un ventilator și eliminarea umidității, ajutând la menținerea suprafețelor uscate;
  • util mai poate fi și un purificator de aer, cu filtre, care înlătură mirosurile neplăcute și o mare parte din alergeni;
  • ideal este ca temperatura din locuință să fie uniformă peste tot;
  • important este să aerisești și să cureți caloriferele, precum și să schimbi periodic filtrele aparatelor de aer condiționat;
  • folosește un uscător de rufe sau usucă rufele afară, iar dacă nu e posibil, atunci aerisește foarte bine spațiul în care ai pus hainele la uscat;
  • alege materiale termoizolante eficiente pentru locuința ta, care nu lasă căldura sau frigul să pătrundă;
  • reglează nivelul umidității din interior în funcție de temperatura de afară, astfel:

 

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel