Sari la conținut

Cum să scapi definitiv de acnee și de cicatricele provocate de această afecțiune

Acneea este a opta boală ca frecvență pe Glob și afectează aproximativ 85% din populația cu vârstă cuprinsă între 12 și 24 de ani. Impactul psiho-social este de necontestat, de aceea, este bine să fim informați, să știm că acneea nu este o boală fără vindecare și că trebuie să ne adresăm cu încredere medicului dermatolog pentru sfaturi utile în ceea privește îngrijirea tenului acneic.

Sandra Sălăgean

Două momente ale zilei sunt esențiale pentru îngrijirea corectă a tenului cu probleme: seara și dimineața. Fiecare, cu ritual specific. Seara, tenul trebuie curățat foarte bine pentru a-l pregăti pentru cremele-tratament, iar dimineața trebuie hidratat și protejat cu produse specifice împotriva factorilor de mediu.

PRIMUL PAS spre vindecarea acneei se face seara, când tenul este curățat temeinic de machiaj, praf dar și de sebuumul produs de piele în timpul zilei. Produsul potrivit este reprezentat de apele micelare din farmacie, soluții nealcoolice, neastringente și care înlătură corect substanțele de pe ten.
URMĂTORUL PAS este spălarea cu produse spumante blânde care îndepărtează ultimele impurități din pori. După etapa de curățare, urmează aplicarea produselor-tratament pe pielea perfect uscată. În funcție de severitatea formei acneei, se pot aplica produse topice de la cele mai blânde, până la cele agresive, numai la indicația medicului dermatolog. Cremele tratament conțin substanțe ce au drept scop dizolvarea dopului obstructiv al foliculului, scăderea producției de sebum și o puternică acțiune antibacteriană. Dimineața, după spălarea cu apă călduță, se aplică crema hidratantă specială pentru ten mixt/gras noncomedogenică. Apoi se aplică o cremă de protecție solară, produs dermatocosmetic, cu SPF de minimum 30+.
Atenție! Nu aplicați niciodată crema de protecție solară direct pe piele. Peste crema de protecție se poate aplica și un fond de ten, fluid, special pentru acest tip de ten. Este interzisă folosirea zilnică a produselor de machiaj groase, compacte, cu putere mare de acoperire. Nu sunt recomandate nici gomajele sau scruburile frecvente pentru a nu irita pielea și înrăutăți starea leziunilor.
Pentru formele medii și grave, este indicat și un tratament sistemic cu antibiotic sau medicație hormonală, doar la indicația și sub supravegherea medicului.

CE TREBUIE SĂ ȘTII:

Tenul acneic lasă, de cele mai multe ori, cicatrici. Cel mai bun tratament în acest caz este, însă, prevenția. Recomand abținerea de a traumatiza leziunile prin stoarcere. Acest proces trebuie lăsat în grija medicului, în condiții sterile și efectuat după o microdermabraziune, procedeu care exfoliază straturile superficiale ale pielii și facilitează extragerea dopului cheratozic. Odată apărute, cicatricile pot fi tratate prin diverse tehnologii, cu rezultate foarte bune. În functie de tipurile de cicatrici, puteți beneficia de microdermabraziuni, peelinguri chimice, dermapen/roller dermatologic, umplere cu filler, laser CO2 fracționat sau excizie chirurgicală.

 

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel