vineri, ianuarie 22, 2021
Elena Oceanu

Oboseală, balonare, disconfort, kilograme în plus, acestea sunt efectele ospăţului tradiţional de Paște. Și sunt semne că organismul are nevoie de detoxifi ere, de urgență

Elena Oceanu

Dacă în cele trei zile de Paște ați mâncat peste măsură friptură de miel, drob și cozonac, puteți apela la câteva trucuri ca să dați jos burta sau chiar să țineți o cură de detoxifiere de trei zile.

„Oamenii acumulează, în timp, kilograme în plus, în concedii sau de sărbători și uită să le mai dea jos, de aceea eu recomand ca, imediad după ce am făcut excese, să revenim la cele trei mese pe zi, în care dimineața să mâncăm două feliuțe de pâine cu o cremă de brânză slabă, la prânz o bucată de carne slabă cu salată, iar seara o porție de ciorbă sau de supă”, a explicat dr. Laura Ene, medic primar, diabet, nutriție și boli metabolice, prezentă, zilele trecute, în platoul emisiunii online a revistei noastre, intitulată „LiveDoc”. Nutriționistul ne-a dat și câteva ponturi cu ajutorul cărora putem să slăbim, rapid și sănătos.

MAI PUȚINĂ SARE

Apa în exces se elimină prin reducerea drastică a sării din alimentație pentru câteva zile și prin consumul de alimente sărace în carbohidrați. Deci ține în această perioadă o dietă cu salate, pește, brânză slabă și nesărată și evită dulciurile și produsele de panificație.

MULTE LICHIDE

Primul lucru pe care ar trebui să îl faci, când vrei să-ți revii după supraalimentare, este să bei apă încă de dimineață. Ca să eviți deshidratarea, încearcă să dublezi cantitatea de băuturi fără cafeină consumate timp de o zi sau două, după încheierea perioadei de supraalimentare. Nu e neapărat nevoie să bei doar apă pentru o hidratare corespunzătoare, ci poți consuma lichide și din alte surse, precum fructe, lapte, legume, supe, ciorbe.

ACCELEREAZĂ-ȚI TRANZITUL INTESTINAL

Consumă multe ceaiuri din plante și mănâncă fibre provenite din cereale integrale, legume și fructe. Poți include la prânz linte, mazăre, fasole boabe, care pe lângă fibre îți vor aduce și proteine de origine vegetală. Atenție însă la porții! Acestea să nu depășească un sfert din farfuria de prânz.

NU TE ÎNFOMETA

Primul impuls după o perioadă în care ai mâncat peste măsură este să urmezi câteva zile o dietă foarte săracă în calorii. Deși o astfel de abordare pare foarte rațională la prima vedere, restricția calorică este un stres major pentru organism, iar acest stres cel mai adesea duce la producția masivă de cortizol, care duce la rândul ei la catabolism, adică la pierderea musculaturii. Cu un aport prea mic de calorii, metabolismul tău va încetini, pentru a compensa instinctiv ceea ce pare a fi înfometare.

ALEGE PROTEINELE

Proteinele stimulează puternic metabolismul, ceea ce te va ajuta să arzi caloriile în exces. Mesele pe bază de proteine, comparativ cu cele bogate în glucide, sunt mult mai eficiente decât arderea caloriilor.

FĂ MIȘCARE

Mișcarea este singurul mod prin care poți scăpa rapid și sănătos de grăsimi. Revino cât mai curând la sală sau la programul tău obișnuit de exerciții. Dacă ai făcut o pauză mare, alege câteva antrenamente pentru începători sau redu intensitatea exercițiilor. Nu șoca organismul cu antrenamente prea dure sau prea lungi în speranța că vei arde mai repede grăsimea, pentru că și la acest capitol corpul are o capacitate limitată. Tonifierea musculaturii abdominale se face cu exercițiile speciale pentru abdomen și postură, care pot fi făcute chiar și acasă. Dacă rezervele de zahăr s-au acumulat de Sărbători în cantitate prea mare, insulina este dată peste cap și se formează rezerve de grăsime. Orice tip de mișcare reușește reglarea nivelului de insulină, fie că mergi pe jos, pe bicicletă, alergi, dansezi, faci gimnastică aerobică sau fitness.

DETOXIFIAZĂ-ȚI ORGANISMUL

Ține un regim de detoxifiere pentru o perioadă de minimum 3 și maximum 6 zile. O dietă de detoxifiere se bazează pe multe legume crude, fructe, cereale integrale, ceaiuri din plante, proteine vegetale de calitate, cum sunt cele provenite din linte, mazăre, fasole boabe sau quinoa, și pe proteine animale provenite din pește.

MASEAZĂ-ȚI BURTA

Dacă nu ai timp sau bani pentru a apela la servicii profesioniste de masaj, poți încerca și acasă. Trebuie să îți masezi burta în sensul acelor de ceasornic, cel puțin 5 minute. Totodată, este indicat să amesteci sare de baie cu gel de duș și să masezi burta în apă, cu mișcări circulare. După clătire, aplică un strat de cremă și masează bine.