Sari la conținut

Cum să te comporti cu o persoană cu depresie. Ce să spui și cum poți să ajuți

depresie
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Cum sa ajuti o persona care sufera de depresie

Cum poți să o ajuți o persoană cu depresie. Depresia este o afecțiune serioasă care afectează milioane de oameni din întreaga lume și poate avea un impact profund asupra vieții lor de zi cu zi.

Pentru cei care nu au experiența depresiei, poate fi dificil să știe cum să interacționeze și să ajute pe cineva care se confruntă cu această boală tulburătoare.

Din păcate, această afecțiune este încă percepută, la nivel general, ca fiind doar o stare de tristețe mai accentuată, iar depresivii ar putea oricând să-și revină dacă ar avea o voință mai puternică.

Așa că persoanele din jurul lor, se simt uneori datoare să le țină sfaturi moralizatoare sau, dimpotrivă, să ia totul în glumă, ceea ce nu-i ajută pe cei care suferă de depresie. ba dimpotrivă, de cele mai multe ori le agravează starea.

În cele ce urmează, vom prezenta câteva sfaturi importante despre cum să te comporți cu o persoană care suferă de depresie, ce să spui și cum poți să îi oferi sprijinul de care au nevoie.

sănătatea emoțională
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Cum să te comporti cu o persoană cu depresie

1. Ascultă fără judecată

Una dintre cele mai importante lucruri pe care le poți face pentru o persoană cu depresie este să fii un ascultător activ și să le oferi spațiul de a vorbi despre ceea ce simt. Ascultă cu atenție și fără să judeci. Este crucial să nu minimizezi sau să negi sentimentele lor, ci să îi lași să își exprime emoțiile.

2. Arată empatie și sprijin

Arată-le persoanelor cu depresie că îți pasă de ele și că ești acolo pentru ele. Oferă-le sprijinul tău și asigură-le că nu sunt singure în lupta lor împotriva depresiei. Un gest mic, cum ar fi un mesaj de încurajare sau o invitație la o plimbare în aer liber, poate face o diferență semnificativă în viața lor.

3. Evită judecățile și sfaturile nesolicitate

Este important să eviți să judeci sau să oferi sfaturi nesolicitate unei persoane cu depresie. Nu le spune că „ar trebui să fie mai fericiți” sau să îți oferi soluții simpliste pentru problemele lor. În schimb, arată-le că ești acolo pentru a-i asculta și a-i sprijini în mod necondiționat.

Depresia poate fi o luptă extrem de dificilă

4. Încurajează-i să caute ajutor profesional

Ajută persoana cu depresie să înțeleagă că nu este rușinos să caute ajutor profesional. Poți să împărtășești informații despre resursele disponibile, cum ar fi terapia sau consilierea, și să îi oferi sprijin în găsirea unui specialist potrivit pentru nevoile lor.

5. Fii răbdător și înțelegător

Depresia poate fi o luptă lungă și dificilă, iar recuperarea poate să dureze timp. Fii răbdător și înțelegător față de persoana cu depresie și nu te aștepta la schimbări rapide sau la îmbunătățiri imediate. Încurajează-i să își ia timpul de care au nevoie și asigură-le că ești alături de ei în această călătorie.

6. Îngrijește-te și pe tine

Nu uita să îți acorzi și ție îngrijirea și sprijinul necesar atunci când încerci să ajuți pe cineva cu depresie. Poate fi epuizant și provocator să fii alături de o persoană care se confruntă cu această boală, așa că asigură-te că îți iei timp pentru a-ți îngriji propriile nevoi și să ceri sprijinul atunci când simți că ai nevoie.

Dacă ai un prieten, un membru al familiei sau un coleg de serviciu sau de școală care suferă de depresie trebuie să te comporți cu o empatie, răbdare și înțelegere.

Ascultarea activă, oferirea sprijinului și încurajarea căutării de ajutor profesional pot face o diferență semnificativă în viața lor. Fii un prieten de încredere și un susținător constant în timpul lor de nevoie și amintește-ți că chiar și cele mai mici gesturi de bunătate pot avea un impact profund.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel