Sari la conținut

Cum să-ți crești rezistența în fața bolilor, în funcție de grupa de sânge

grup de sange
Sursă foto: arhivă Doctorul ZIlei
Grupă de sânge care îmbătrânește repede

Rolul pe care îl are grupa de sânge în menținerea sănătății, vitalității și chiar controlul greutății corporale este un subiect îndelung dezbătut în cercetările medicale. Mai mult decât atât, acestea extind importanța grupei de sânge la nivelul principalelor procese fiziologice, metabolice dar și sistemelor cu importanță majoră pentru organism: sistemul digestiv și cel imunitar.

Astfel, în funcție de caracteristicile hematologice ale fiecărei grupe de sânge, sistemul imunitar va acționa în mod diferit asupra virusurilor, bacteriilor și afecțiunile provocate de acestea.

Specialistul epidemiolog dr. Tania Bejan, ne sfătuiește ce alimentație este potrivită pentru a susține sistemul imunitar în lupta împotriva afecțiunilor în funcție de fiecare grupa de sânge:

“Persoanele cu grupa sanguină 0 pot beneficia din plin de o dietă bogată în proteine din carne, datorită acidității mai ridicate a stomacului care permite metabolizarea acestora. Proteinele asigură sănătatea țesuturilor și contribuie la abilitatea de apărare a corpului.

Organismul grupei A este fortificat cel mai eficient de o dietă vegetariană în cadrul căreia recomand să includă și fibre din cereale și fasole.

Din cauza predispozitiei la diabet a grupei B, aceștia trebuie să evite semințele și nucile sau alunele, din cauza conținutului de proteine ce dezechilibrează producția de insulină.

Organismul celor cu grupa AB nu produce suficient acid gastric pentru a digera cantități mari de proteine animale. Soluția optimă constă în porții mici și dese. Însă trebuie să ținem cont de faptul că fiecare om este unic , avem nevoi nutriționale diferite și de aceea singura modalitate de a menține sănătatea sau de a vindeca boala este adaptarea hranei la nevoile specifice fiecărui individ. “

Grupa de sânge 0

La nivel global, grupa sanguina 0 este cea mai comună. Persoanele care detin aceasta grupa au o consistenta mai subtire a sangelui, un sistem imunitar foarte puternic, secretii bogate ale acizilor in stomac si in general traiesc cel mai mult. Bolile la care acestia sunt adesea predispusi sunt cele digestive cauzate de hiperaciditate, artrite si afectiunile tiroidiene provocate de un sistem imunitar hiperactiv. De asemenea, persoanele cu grupa 0 sunt mai susceptibili la inflamatii sau reactii alergice care pot declansa dezechilibre ale imunitatii.

Grupa A

Sistemul imunitar al celor cu grupa sanguina A este foarte eficient impotriva infectiilor de tip bacterian precum: otita, tuberculoza, infectia cu E.coli sau abcesele de la nivelul pielii. Acestia au in schimb o sensibilitate ridicata fata de mancarurile pe baza de peste, deoarece le cauzeaza mai usor boli digestive. De asemenea, cei din grupa A sunt afectati in mod frecvent de probleme respiratorii precum astmul sau infectii ale sinusului, de aceea este recomandata evitarea produselor bogate in probiotice, intrucat acestea pot provoca inflamatii ale tractului respirator.

Grupa B

Grupa sanguina B prezinta o combinatie de caracteristici specifice grupelor 0 si A. Totusi, acesta este un tip sanguin mult mai rezistent la infectiile sau dezechilibrele digestive, astfel ca alimentatia persoanelor cu grupa B este mai permisiva, fiind recomandate in special tipurile de carne cu valori proteice consistente: vita, peste si miel. Trebuie evitata insa carnea de pui deoarece aceasta contine cantitatile cele mai mari de hormoni de crestere si prezinta un risc foarte mare pentru bolile autoimune.

Grupa de sânge AB

Aceasta este cea mai rara grupa sanguina si combina atat caracteristicile benefice cat si punctele slabe ale tipurilor de sange A si B.

Afectiunile cele mai comune, specifice acestei grupe se manifesta la nivelul respirator, auditiv si faringian prin sinuzite, alergii, rinite, laringite si otite. O alta problema frecventa o constituie infectiile si dezechilibrele digestive, cauzate de inabilitatea de a procesa in intregime proteinele animale si cele din lapte. Astfel, dieta vegetariana este adesea recomandata persoanelor cu grupa sanguina AB

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel