Sari la conținut

Studiu. Cum să-ți mărești creierul și să previi demența cu o activitate zilnică de nici 5 minute. Are efect la orice vârstă

boala Alzheimer
sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Cum să-ți mărești creierul cu o activitate de nici 5 minute pe zi. Exercițiile fizice moderate, desfășurate timp de 25 de minute pe săptămână, adică aproximativ 4 minute pe zi, reprezintă o modalitate eficientă de a contribui la mărirea volumului creierului și la îmbunătățirea capacității cognitive în procesul de îmbătrânire, conform unui nou studiu prezentat în The Washington Post.

Această cercetare a implicat scanarea creierului a peste 10.000 de bărbați și femei sănătoși, cu vârste cuprinse între 18 și 97 de ani, relevând legături semnificative între activitatea fizică și sănătatea creierului.

Studiul a constatat că persoanele care au integrat în rutina lor activități precum mersul pe jos, înotul, mersul cu bicicleta sau exercițiile fizice moderate, timp de cel puțin 25 de minute pe săptămână, au prezentat un volum cerebral mai mare în comparație cu cei care nu au adoptat aceste practici, indiferent de vârstă. Această asociere a fost remarcată în special în părțile creierului implicate în gândire și memorie, zone care, de obicei, înregistrează o diminuare odată cu înaintarea în vârstă, contribuind la riscul de declin cognitiv și demență.

De fapt, exercițiile fizice par să ajute la construirea și depozitarea unei „rezerve structurale a creierului”, a spus el, un tampon de celule și materie suplimentară care ne-ar putea proteja oarecum de declinul, altfel inevitabil, al dimensiunii și funcției creierului, care apare odată cu vârsta. Creierul nostru se poate totuși să se micșoreze și să se atrofieze de-a lungul anilor. Dar, dacă facem exerciții fizice, această cădere lentă pornește de la o bază de pornire mai ridicată.

Chiar și 4 minute de exerciții fizice zilnice măresc creierul

Cyrus A. Raji, profesor asociat de radiologie și neurologie la Universitatea Washington din St. Louis, care a condus studiul, a subliniat că acesta oferă speranțe în ceea ce privește beneficiile exercițiilor fizice moderate asupra menținerii sănătății creierului pe parcursul întregii vieți. Cercetătorii au analizat în mod detaliat scanările cerebrale ale participanților, constatând că cei care au practicat exerciții fizice prezentau un volum cerebral mai mare în diverse tipuri de țesut cerebral, inclusiv în materia cenușie (neuroni) și în materia albă (infrastructura de cablare a creierului).

Rezultatele sugerează că inclusiv o durată redusă de exerciții fizice, cum ar fi cele de 25 de minute pe săptămână, poate avea impact semnificativ asupra sănătății creierului. Hipocampusul, o zonă crucială pentru memorie și gândire, a fost mai mare la cei care au făcut exerciții fizice regulate. De asemenea, s-au observat dimensiuni mai mari ale lobilor frontal, parietal și occipital, indicând un creier sănătos și robust.

Acest studiu subliniază importanța exercițiilor fizice moderate în menținerea sănătății creierului și arată că chiar și o activitate fizică redusă poate aduce beneficii semnificative. Aceste constatări au potențialul de a influența recomandările privind tipurile și cantitățile de exerciții fizice benefice pentru sănătatea creierului, oferind o perspectivă pozitivă asupra impactului activității fizice asupra capacității cognitive și a prevenirii declinului cognitiv asociat îmbătrânirii.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel