Sari la conținut

Cum să-ți prepari, din nuci, cel mai bun leac împotriva durerilor reumatismale

Sunt un aliment foarte apreciat, mai ales în delicioasele rețete de dulciuri. Dulceață de nuci verzi, baclavale, cozonaci și multe altele. Rar există vreo curte în care să nu crească un nuc. Bunicii noștri știau de ce-i plantează: sunt buni pentru sănătate

Carmen Anghel

Nucile sunt un conglomerat de elemente benefice pentru sănătate. Iată ce conțin aceste fructe: minerale, proteine, acizi grași Omega 3, antioxidanți, fibre, fosfor, magneziu, iod. Specialiștii recomandă, pentru cei care vor să beneficieze de binefacerile lor, cam o mână de miez de nucă pe zi. Nucile pot fi consumate ca atare, începând chiar din momentul în care încă sunt verzi, dar miezul este deja format. Se sparge nuca, se curăță miezul de coaja subțire, care este amară. Apoi, după ce au ajuns la maturitate, nucile se pot consuma ca atare, dar la fel de bune sunt și în salate, de exemplu. Să nu uităm că în anumite zone ale țării se fac și sarmale cu miez de nucă! Mult mai sigure pentru să- nătate.

Efecte terapeutice

Strămoșii noștri cunoașteau minunea care se ascunde în fiecare plantă. Înainte de a vorbi despre efectele terapeutice, să amintim că unele textile se pot vopsi cu o fiertură din frunze de nuc. Ceea ce este mult mai sănătos pentru piele.

În reumatism

n reumatism Despre câteva utilizări în medicina… tradițională ne-a vorbit Rozica Miclescu, din Vălenii de Munte, meșter popular, care vine la Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” cu țesături foarte frumoase, dar care este și moștenitoarea unora dintre cunoștințele de care aminteam mai sus. „Nucile sunt foarte utile în tratamentul reumatismului. Se face un macerat din alcool de 90 de grade și nuci culese în luna iulie, când ele deja au miezul format dar nu suficient de tare. Într-o sticlă din sticlă punem jumătate cu nuci și se compeletază cu alcool. Se sigilează și ea devine utilă în luna octombrie, noiembrie. Frecționăm locurile dureroase sau, preventiv, încheieturile. ” Iată încă un sfat: în cazul în care avem nevoie de întărirea firului de păr putem să facem un macerat asemănă- tor cu nuci culese în luna august, peste care adăugăm gaz. Plus că ajută la o evidențiere a culorii părului (șaten sua brunet). Altă modalitate de a întări firul de păr: o „fiertură” din frunze de nuc, la care, dacă dorim, putem adăuga și urzici, frunze de ștevie sau rădăcină de ștevie. Aceasta intensifică nuanța părului brun, ajută la creșterea pă- rului, dar și la prevenirea căderii părului.

Rețete de …toamnă

Nuci cu miere. Putem să combinăm miez crud de nucă, curățat de coaja amăruie, cu miere. Se lasă la macerat și se consumă cu moderație. Este foarte bun pentru cei care au nevoie de iod în organism. Dar, ne avertizează Rozica Miclescu, ar trebui făcut un consult medical, la endocrinolog. Este bine de știut dacă aveți sau nu nevoie de un supliment de iod. O altă metodă de-a înaintașilor: vara, când nucile sunt încă verzi, în pom, se sparge coaja și se dă cu ea pe palme! Apoi să ne amintim de ceaiul din coji de nucă și de ceapă, pentru tuse, la care adăugăm miere. Nucile mai au efect vermifug. Și uleiul de nucă, presat la rece, are efecte terapeutice. Și el poate fi utilizat în diverse moduri, inclusiv în salate. Ceaiul din frunze de nuc este bun pentru tulburările digestive – constipație, inapetență sau lipsa poftei de mâncare, de exemplu.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel