Sari la conținut

CUM să vă feriţi de DEPRESIE de SĂRBĂTORI şi cum să faceţi faţă unui buget restrâns de CADOURI

Nu vă epuizaţi cu pregătirile, renunţaţi la perfecţionism şi nu cheltuiţi nesăbuit.

Sărbătorile de Iarnă pot fi o perioadă extrem de stresantă. Lipsa persoanei iubite alături, frustrarea părinţilor care nu pot satisface „extravaganţele” celor mici şi mari dezvăluie partea întunecată a Sărbătorilor. Psihologii vă recomandă să renunţaţi la perfecţionsim, să nu exageraţi cu pregătirile ca să vă protejaţi sănătatea şi să vă plănuiţi clar bugetul.

„Ieşirile” în familie, musafirii care vin şi pleacă, mâncarea în exces şi explozia de lumini pot fi „prea mult” mai ales pentru copii.

De asemenea, tranziţia de la şcoală la vacanţă îi poate epuiza, iar „activităţile sociale” le scurtează orele de somn. În aceste condiţii, chiar şi activităţile plăcute, precum despachetarea cadourilor, pot genera rivalităţi sau dezamăgire. În plus, schimbul cadourilor de Crăciun devine mai degrabă un factor generator de stres.

Găurile din buget, simţite abia după Sărbători

Una dintre greşelile pe care le fac părinţii este că cer prea mult de la copiii lor: „trebuie să fie foarte cuminţi pentru a primi cadouri de la Moş Crăciun”, „trebuie să se poarte frumos, să nu ne mai supere sau să nu ne mai deranjeze”.

„Foarte mulţi copii sunt foarte sensibili la gândul că Moş Crăciun nu vine, că nu au fost cuminţi, situaţie indusă de părinţii lor. Este util să le spunem exact ce dorim să facă şi să nu le spunem să fie cuminţi. De cele mai multe ori, ce înţeleg ei prin cuminte este diferit de ceea ce înţelegem noi”, recomandă psihologul Bogdana Bursuc.

Uneori, şi lista de dorinţe a copiilor poate fi prea lungă sau prea costisitoare. „Oricât ne-am chinui să-i facem pe plac, suntem frustraţi că nu-i putem oferi tot ce a scris pe listă. Adevărul este că a umplut-o cu lucruri ridicol de scumpe, totul Apple, şi e hotărât să primească cel puţin unul dintre ele”, este doar una dintre neliniştile unei mămici pe un forum.

Deşi farmecul Sărbătorilor este să oferi cadouri şi tendinţa de a cheltui excesiv este mai mare, „găurile” din buget vor genera stres după ce sărbătorile au trecut.

„Creează un buget pentru cumpărături şi respectă- l. Planifică din timp cumpărăturile, pe ultima sută de metri s-ar putea să fim nevoiţi să nu ne mai uităm la bani, atrage atenţia psihologul. Zile întregi în bucătărie, aşteptările lungi în faţa casei de marcat, curăţenia, toate acestea epuizează organismul, înainte de a ajunge să vă bucuraţi de Crăciun.

Medicii recomandă „să coborâţi ştacheta” şi să nu forţaţi copiii să participe la toate activităţile sociale care îi storc de energie.

„Stabileşte-ţi obiective realiste, nu îţi propune foarte mult, deoarece asta va conduce la epuizare şi irascibilitate. Deleagă mai mulţi oameni să te ajute şi preţuieşte timpul personal”, sunt sfaturile psihologului.

Sărbătorile sunt asociate cu ideea de familie, de aceea, strălucirea Crăciunului păleşte în lipsa persoanei iubite sau în lipsa rudelor. În acest caz, implicaţi-vă în diverse activităţi şi nu faceţi excese de niciun fel. 

„Stabileşte-ţi obiective realiste, nu îţi propune mult, deoarece asta conduce la epuizare, şi deleagă mai mulţi oameni să te ajute.” 

BOGDANA BURSUC, psiholog

Virgil Munteanu

Virgil Munteanu lucreaza in domeniul comunicarii din 1996. Incepand cu anul 2014, Virgil Munteanu, a inceput colaborarea, in calitate de redactor, imbratisand profesia de jurnalist, cu publicatii precum www.doctorulzilei.ro, www.animalzoo.ro, www.evz.ro, ww.capital.ro, www.evz monden.ro.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel