Sari la conținut

Cum să verifici dacă rinichii sunt sănătoși. Nu ignora ACESTE semne și simptome ale bolilor renale

boli renale
Sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro
Simptome de afectare a rinichilor

Rinichii sunt organe vitale care joacă un rol integral în organism. Aceștia filtrează deșeurile, reglează fluidele și susțin numeroase funcții ale organismului. Dacă nu se iau măsuri adecvate de precauție, acestea pot duce la apariția mai multor boli.

Mai mulți factori de risc, cum ar fi diabetul, hipertensiunea arterială, obezitatea, fumatul și antecedentele familiale de insuficiență renală, pot crește probabilitatea de boli renale. Persoanele peste 60 de ani prezintă, de asemenea, un risc mai mare.

De ce este importantă sănătatea rinichilor

Rinichii sunt esențiali pentru filtrarea toxinelor din sânge, producerea de hormoni care controlează tensiunea arterială și producerea de globule roșii. De asemenea, aceștia ajută la menținerea echilibrului electrolitic și la eliminarea excesului de fluide. Disfuncția rinichilor poate întrerupe toate aceste funcții.

Bolile renale sunt în creștere la nivel global, iar legătura lor cu bolile cardiovasculare sporește și mai mult riscul. Ceea ce înrăutățește situația este faptul că bolile renale se pot dezvolta silențios și pot prezenta simptome doar atunci când sunt avansate.

Orice afecțiune care afectează capacitatea rinichilor de a funcționa corect este considerată o boală renală. Acestea variază de la infecții renale la boală renală cronică (BRC), pietre la rinichi, glomerulonefrită (inflamația filtrelor renale) și boală renală polichistică (o tulburare genetică).

Disfuncția renală crește riscul de deces din cauza bolilor cardiovasculare și agravează, de asemenea, riscurile pentru sănătate asociate cu diabetul și hipertensiunea arterială. Poate promova dezvoltarea altor boli netransmisibile (NCD), cum ar fi cancerul și demența.

Necontrolată, boala renală poate progresa spre insuficiență renală, care poate necesita ulterior dializă sau transplant.

Care sunt simptomele bolii renale

Boala renală progresează adesea fără simptome vizibile. Semnele apar doar atunci când boala avansează. Cu toate acestea, anumite semne pot sugera că rinichii dumneavoastră nu funcționează corect. Căutați următoarele semne.

  1. Urinare mai frecventă
  2. Umflarea gleznelor și a picioarelor
  3. Pierdere în greutate și lipsa poftei de mâncare
  4. Sânge în urină sau urină spumoasă
  5. Piele uscată și cu mâncărime
  6. Tulburări de somn
  7. Respirație scurtă
  8. Dificultăți de somn (insomnie)
  9. Umflare persistentă în jurul ochilor
  10. Crampe musculare

Teste pentru a verifica sănătatea rinichilor

Dacă prezentați oricare dintre aceste simptome sau aveți factori de risc, este important să discutați cu medicul dumneavoastră. Testele regulate ale funcției renale sunt cruciale pentru detectarea și gestionarea precoce a problemelor renale, în special pentru persoanele cu risc crescut.

Există mai multe teste pentru a evalua sănătatea rinichilor.

  • Creatinina serică
  • Cistatina C
  • Rata estimată de filtrare glomerulară (eGFR)
  • Azot ureic din sânge (BUN)
  • Analiza urinei Raportul albumină-creatinină urinară (uACR)
Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel