Sari la conținut

Veşti bune în privinţa tratamentului pentru pacienţii cu boli renale din România

boala de rinichi
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei

Guvernul a aprobat modificarea hotărârii privind programele de sănătate pentru a permite asigurarea accesului bolnavilor la medicamentele specifice în cadrul Programului naţional de supleere a funcţiei renale la bolnavii cu insuficienţă renală cronică, furnizorii de servicii de dializă având posibilitatea de a prescrie aceste medicamente pacienţilor eligibili.

Potrivit unui comunicat al Executivului, hotărârea aprobată modifică şi completează în acest sens Hotărârea Guvernului nr. 423/2022 privind aprobarea programelor naţionale de sănătate.

„Actul normativ va permite asigurarea accesului bolnavilor la medicamente specifice care fac obiectul contractelor cost volum în cadrul Programului naţional de supleere a funcţiei renale la bolnavii cu insuficienţă renală cronică, furnizorii de servicii de dializă având posibilitatea de a prescrie aceste medicamente pacienţilor eligibili”, precizează sursa citată.

Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Hotărârea prevede că, pentru acordarea tratamentului cu medicamentul specific care face obiectul unui contract cost-volum (DCI Oxihidroxid Sucroferic), casele de asigurări de sănătate vor încheia contracte cu furnizorii de servicii de dializă, contracte distincte.

Alte prevederi ale actului normativ se referă la transmiterea, de către toate categoriile de furnizori de servicii medicale, servicii conexe, medicamente şi dispozitive medicale, aflaţi în relaţii contractuale cu casele de asigurări de sănătate, a facturii şi a documentelor justificative, ţinând cont de faptul că factura va fi încărcată în sistemul naţional RO e-factura.
„Documentele justificative nu vor mai însoţi factura, ci se vor transmite separat de momentul transmiterii facturii, ce poate fi emisă şi încărcată în sistemul naţional Ro-e-factura după validarea documentelor justificative”, mai precizează Guvernul.

De asemenea, actul normativ introduce o nouă obligaţie pentru furnizorii de medicamente, în relaţia contractuală cu casa de asigurări de sănătate, referitoare la verificarea şi scoaterea din uz, la momentul eliberării prescripţiilor medicale electronice din farmacie, a medicamentelor care prezintă elementele de siguranţă care apar pe ambalajul medicamentelor de uz uman, mai arată sursa citată de Agerpres.

Elena Marinescu

Elena Marinescu are o vasta experienţă profesională în audiovizual, presa scrisă şi online. A avut colaborări cu publicaţii importante din media, precum "România Liberă", "Capital" sau "Taifasuri", şi se ocupă de domeniul medical de aproape 15 ani.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel