Sari la conținut

Cum scăpăm de astenia de primăvară. Explicațiile psihologului

Astenia este o afecţiune care apare de obicei odată cu modificarea sezonului. Odată cu venirea primăverii auzim tot mai des despre astenia de primăvară, un adevărat fenomen.

Practic, specialiștii spun că este o tulburare care durează o perioadă de timp variată, de regulă destul de scurtă, iar în această perioadă ne simţim obosiţi, chiar dacă nu depunem prea mult efort. Ce face ca să învingem acest fenomen, ne-a spus psihologul Alex Ștefan.

Astenia de primăvară se află în strânsă legătură cu trecerea de la anotimpul rece la primăvară dar și cu trecerea de la mai puțină lumină la mai multă. Practic, este un fenomen care poate fi asemănat cu o ieșire din hibernare.  În această direcție, atunci când vorbim de astenie de primăvară vorbim de o energie scăzută atât fizică cât și psihică. Apar tulburările de somn, tendința accentuată de a avea stări de iritabilitate, de tristețe, supra sau sub evaluări a mediului înconjurător, ne-a explicat psihologul Alex Ștefan.

Specialistul ne-a mai spus și că astenia de primăvară poate să fie oarecum justificată dacă ținem cont de faptul că iarna, omul nu beneficiază de atât de multă lumină a soarelui, are activități cu preponderență mai sedentare. În plus, de regulă în sezonul rece marea majoritatea a oamenilor stau în casă, nu ies. Totodată, iarna nu există  alimente proaspete bogate în nutrienți.

Pacientul care are acest tip de astenie trebuie să regândească puțin lucrurile. Practic,  primăvara ar trebui să fie asemenea unei regenerări pentru oameni. Acum poți lupta împotriva asteniei de primăvară în primul rând cu ajutorul alimentației bogate în produse proaspete, fructe, legume. Iar în plan psihic plimbările în natură, mersul pe jos, vizitarea zonelor montane pot să aducă o mulțime de beneficii oamenilor. Totodată, primăvara este momentul ideal pentru restabilirea sau stabilirea unor obiective personale noi sau vechi ce țin de dezvoltarea personală. Cu ajutorul acestora pot fi depășite gândurile negative, de exemplu. Se poate reconstrui încrederea în sine.  Așa cum în noaptea anului nou se stabilesc obiective noi pentru anul ce vine, primăvara este numai bună pentru noi țeluri care pot aduce mult pozitivism în viața oamenilor, a mai spus psihologul.  

Rusen Anca

Sunt editor, jurnalist pe sănătate de 8 ani. De ce presă medicală? Fiindcă din cei 15 ani de presă, cel mai mult am iubit sănătatea. Să scriu despre tot ceea ce înseamnă sănătatea în viața unui individ cred că mă definește ca om. Și recunosc: regret că nu am făcut medicină! Practic, sănătatea este cel mai frumos dar pe care l-am primit și paradoxal, singurul pe care îl neglijăm. Fiindcă cel mai mult ne doare un diagnostic care îți ia răsuflarea și care îți pune sufletul la încercare. Boala te împovărează atât sufletește cât și fizic. Scriu fiindcă sănătatea trebuie prețuită și lipsa ei costă enorm. Cred cu tărie că primul pas spre sănătate este cunoașterea, informarea și educarea. Mai exact, ceea ce facem noi, jurnaliștii. Oferim cititorilor noștri accesul la informații corecte, atent documentate medical. În felul acesta, eu simt că pot contribui puțin la tot ceea ce înseamnă prevenția unor boli!

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel