Sari la conținut

Cum scapi de hemoroizi

Românii nu fac excepţie din statisticile care arată că jumătate din populaţie suferă din cauza hemoroizilor.

Metodele moderne de tratament, ce implică folosirea ultrasunetelor şi a suturilor, sunt disponibile şi în clinicile private de la noi. Costul unei operaţii este însă de sute de euro, în funcţie de complexitatea intervenţiei. Indicaţia folosirii tehnicilor moderne sau clasice diferă de la caz la caz.

„Metoda clasică se foloseşte pentru stadii avansate de boală, iar celelalte pentru cazurile mai uşoare”, este opinia medicului de chirurgie generală Sorin Andrei, de la Institutul Fundeni din Bucureşti.

Cauze principale: alimentaţia şi sedentarismul

Hemoroizii sunt structuri normale care se găsesc în canalul anal. Ei devin o problemă atunci când se dezvoltă în mod exagerat.

Citeste si:

„Sângerarea, durerea, ieşirea mucoasei anale în exterior după scaun, mâncărimea sunt simptomele cele mai frecvente ale acestei boli”, explică Gabriel Mitulescu, medic primar chirurgie la Proctoclinic, Bucureşti.

Cauzele care produc bolile hemoroidale ţin în special de alimentaţie, sedentarism, dar şi de moştenirea genetică. „Boala hemoroidală e o consecinţă a vieţii moderne, cauzată de o alimentaţie săracă în fibre, bogată în proteine şi lipide. În plus, oamenii sunt sedentari şi puţin preocupaţi pentru a avea un scaun pe zi”, mai spune medicul.

Modern versus clasic

Tehnicile vechi de tratament presupun modificarea dilataţiei hemoroizilor sau „reamenajarea” lor în cadrul mai multor şedinţe. Acest tip de tratament are dezavantajul că durează mai multe luni.

„Prin aceste practici se urmăreşte micşorarea dila taţiilor, refixarea lor de acolo de unde au coborât”, spune chirurgul Gabriel Mitulescu.

Pentru realizarea acestui tip de intervenţie se folosesc mai multe metode: fototermocoagularea în infraroşu, care utilizează căldura din spectrul luminii, crioterapia (dilataţiile sunt îngheţate), rodiofrecvenţa (folosirea căl durii generate de sunetele de frecvenţă înaltă), ligatura cu benzi elastice a maselor hemoroidale, care sunt micşorate şi refixate.

Aceste procedee se fac în şedinţe succesive. Deşi o şedinţă durează sub un minut, întreg tratamentul se poate prelungi până la câteva luni.

Pe de altă parte, tehnicile de ultimă generaţie sunt mai scumpe decât cele clasice, se fac doar în clinici private, dar durează mai puţin. Una dintre aceste metode de tratament e coagularea cu ligasure a hemoroizilor, tehnică prin care aceştia sunt arşi cu ajutorul curentului electric.

„Înteruperea ramurilor hemoroidale”, intervenţie care se face cu ajutorul aparatului Doppler, este o altă metodă care vine în ajutorul celor care au hemoroizi.

„Aparatul Doppler detectează vasul de sânge din zona hemoroidală cu probleme. După aceea se introduce un ac special în mucoasă pe sub vasul depistat, pe care îl ligaturează pentru a nu mai ajunge sângele la hemoroid”, explică Septimiu Alexandru, medic primar chirurgie generală, cu competenţă în en do scopie digestivă la Clinica Proctoline, Bucureşti. Tehnica prezintă risc de sângerare, aşa că pacienţii trebuie supravegheţi atent.

Suturi cu agrafe din titaniu

O altă metodă presupune secţionarea hemoroizilor cu un stepler circular (aparat folosit la sutura zonei hemoroidale).

„Această metodă presupune folosirea unui aparat de sutură mecanică, cu agrafe de titaniu. Dispozitivul se introduce deasupra hemoroizilor interni voluminoşi şi apoi se ataşează la baza aparatului. Prin compresie va duce la suturarea circulară şi secţionarea hemoroizilor în exces”, mai explică dr. Septimiu Alexandru.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.