Sari la conținut

Cum se formează prețurile medicamentelor în România

In Romania, pretul medicamentelor este stabilit in doua feluri, in functie de modul in care sunt eliberate acestea in farmacii.

Pretul medicamentelor care se elibereaza in farmacii fara reteta medicala este stabilit liber, de catre producatori, care au in vedere regulile comertului liber, in ceea ce priveste cererea si oferta. Pe de alta parte insa, preturile medicamentelor care se elibereaza pe baza de reteta sunt stabilite de catre Ministerul Sanatatii. Preturile stabilite de Ministerul Sanatatii pentru aceste medicamente sunt cele de producator. Pana la pretul final pe care pacientul il vede in farmacii, se adauga marja de distributie si marja de farmacie.

Odata aprobate, preturile sunt incluse in CANAMED si Catalogul Public –acesta din urma fiind public pe site-ul Ministerului Sanatatii.  Preturile din cele doua cataloage se actualizeaza anual de catre Ministerul Sanatatii, iar pentru efectuarea acestei corectii este  luat in considerare cel mai recent curs mediu de schimb valutar al BNR stabilit pentru trimestrul al treilea.

Ministerul Sanatatii aproba aceste preturi comparand pretul propus de compania producatoare cu preturile aceluiasi medicament din 12 tari europene: Austria, Belgia, Bulgaria, Cehia, Germania, Grecia, Ungaria, Italia, Lituania, Polonia, Slovacia, Spania. Metoda de comparatie este insa diferita, si vom vedea mai jos cum anume.

Canamed – Catalogul national al preturilor medicamentelor autorizate de punere pe piata in Romania – cuprinde preturile maximale ale medicamentelor valabile in Romania, care pot fi utilizate sau comercializate de catre furnizorii de medicamente ce au o relatie contractuala cu Ministerul Sanatatii si casele de asigurari de sanatate.

Catalog Public – Catalogul public national al preturilor – cuprinde preturile maximale ale medicamentelor valabile in Romania, aprobat prin ordin al ministrului sanatatii. Aceste preturi pot fi utilizate in vederea comercializarii pe teritoriul Romaniei doar in masura in care produsele din catalog nu fac obiectul Canamed-ului. Preturile aprobate prin Catalogul public sunt disponibile pe website-ul Ministerului Sanatatii. In cazul produselor din Catalogul Public, facturarea la preturile inscrise in acesta se face numai pe baza unei notificari expres formulate in acest sens de catre cumparatorul medicamentelor catre Casa Nationala de Asigurari de Sanatate.

Ministerul Sanatatii comunica Casei Nationale de Asigurari de Sanatate preturile pentru medicamentele cuprinse in Canamed, in vederea actualizarii aplicatiei informatice. Preturile intra in vigoare incepand cu data de 1 a lunii urmatoare publicarii in Monitorul Oficial.

Aprobarea pretului – cum se face aprobarea preturilor pentru Canamed?

Cum este insa aprobat pretul unui medicament? Cererea privind aprobarea preturilor unui medicament disponibil pe baza de reteta se depune de catre compania producatoare sau reprezentanta acesteia in Romania, si in cazul in care documentatia este completa, ordinul privind aprobarea preturilor se emite in termen de 90 de zile de la depunerea cererii.

In cadrul cererii depuse, pretul de producator al unui medicament inovativ care se aproba in Canamed trebuie sa fie mai mic sau cel mult egal cu cel mai mic pret al aceluiasi medicament din lista celor 12 tari de comparatie enumerate mai sus.

Pe de alta parte insa, pretul de producator al medicamentelor inovative care isi pierd patentul nu trebuie sa depaseasca pretul de referinta generic / biosimilar. Astfel, pretul de referinta al medicamentului generic este egal cu 65% din pretul de producator al medicamentului inovativ iar pretul de referinta al medicamentului biosimilar este egal cu 80% din pretul de producator al medicamentului biologic de referinta.

Aceste preturi de referinta se aproba o singura data, la data depunerii cererii de aprobare a pretului primului medicament generic, respectiv biosimilar si se actualizeaza anual, folosind aceeasi metoda de calcul a cursului de schimb mentionata mai sus.

La momentul corectiei anuale a preturilor, daca ministerul comunica companiei solicitante o decizie de respingere a propunerii de pret, cuprinzand motivele neaprobarii pretului propus, precum si nivelul pretului stabilit de minister, iar solicitantul nu accepta aceasta propunere, el poate comercializa medicamentul la cel mai mic pret dintre pretul aprobat anterior si pretul propus, pana la epuizarea stocurilor existente, dar nu mai mult de 12 luni de la data deciziei de respingere.

In situatia in care respectivul medicament este la prima aprobare a pretului, neacceptarea pretului stabilit de minister conduce la imposibilitatea comercializarii respectivului produs pe teritoriul Romaniei.

Aprobarea pretului – Cum se face aprobarea preturilor pentru Catalogul Public?

Pretul de producator care se aproba in Catalogul public este egal cu media aritmetica a celor mai mici trei preturi ale aceluiasi medicament din lista tarilor de comparatie, indiferent de statutul medicamentului (inovativ, generic sau biosimilar). Pentru medicamentele cuprinse in Catalogul public nu se stabileste pret de referinta generic si nici pret de referinta biosimilar.

Diferente intre Catalogul Canamed si Catalogul Public

De ce este insa nevoie de doua cataloage? Catalogul CANAMED, care are preturile mai mici, este utilizat de catre autoritati (CNAS, Ministerul Sanatatii) in vederea decontarilor din sistemul public de sanatate, in timp ce Catalogul Public, unde preturile sunt mai mari, va fi utilizat pentru decontarile facute in afara sistemului public (respectiv, prescrieri care nu sunt decontate de CNAS, Ministerul Sanatatii) precum si pentru referentierea internationala a preturilor, pentru alte tari europene, care au inclus Romania in cosul de tari cu care compara preturile medicamentelor. Potrivit actualei legislatii, doar Catalogul Public va putea fi gasit pe website-ul Ministerului Sanatatii.

In concluzie, ambele cataloage contin aceleasi medicamente, insa cu preturi diferite, care servesc unor scopuri diferite.

Preturi cu ridicata si amanuntul, adaosuri de distribuitor si farmacii

Povestea pretului medicamentelor mai are o etapa, inainte de a ajunge la pacienti. Alaturi de pretul de producator, in ambele cataloage sunt publicate pretul cu ridicata maximal (fara TVA) si pretul cu amanuntul maximal (inclusiv TVA). Pretul cu ridicata maximal reprezinta pretul maximal cu care un distribuitor poate sa vanda medicamentul catre o farmacie, spital sau clinica privata. Pretul cu amanuntul maximal reprezinta pretul maximal cu care farmacia poate sa vanda medicamentul clientului final. Cotele de adaos pentru distribuitor si farmacie sunt de asemenea reglementate prin lege si se pot consulta in figura de mai jos

Sursa: http://roche-mediahub.ro

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: