Cum se manifestă carenţa de fier din organism

Hemoglobina, pigmentul din globulele roșii care poartă oxigenul prin sânge în tot organismul, nu poate fi produsă fără fier.

Carența de fier duce rapid la accelerarea respirației, pentru că inima pompează mai mult, iar plămânii încearcă să să crească aportul de oxigen al organismului. Fierul este necesar și pentru fabricarea mioglobinei, un pigment asemănător, care stochează oxigenul în mușchi.

Enzimele care conțin fier conțin fier catalizează conversia beta-carotenului ce se găsește în multe vegetale pigmentate ca morcovii, ardeii roșii, caisele și cantalupii, într-o formă activă a vitaminei A.

Alte enzime care conțin fier sunt necesare pentru sinteza ADN, ARN și a colagenului, care este esențial pentru sănătatea gingiilor, dinților, cartilajelor și oaselor.

Bărbații și femeile au necesaruri diferite de fier. Femeile, din cauza menstruației, au nevoie de aproape de două ori mai mult fier.

Aportul inadecvat de fier pe o perioadă lungă de timp poate duce la anemie feriprivă, iar simptomele cuprind infecții cronice ale urechilor, gingiilor și pielii, oboseală excesivă, lipsă de vigoare și paloare accentuată.

 

 

 

LISTĂ cu cele mai naturale surse de fier:

Vegetarienii au risc mare de a face acest tip de anemie. Măruntaiele, mai ales ficatul și rinichii, sunt sursele cele mai bune de fier. Acesta se găsește și în alte cărnuri, în sardine, gălbenuș de ou sau legume cu frunze verzi.

Aproximativ 25% din fierul din carne (fierul hem) este absorbit de organismul uman in timp ce fierul vegetal este absorbit în proporție de doar 10%, din legume, fructe uscate, cereale integrale sau cereale pentru micul dejun îmbogățite. Totuși, fierul vegetalse absoarbe mai bine dacă alimentele sunt însoțite de alimente sau băuturi bogate în vitamina C.

  • Ficat de pasăre, ficat de porc;
  • Carne roșie (somon, sturion, vită, vițel, porc, miel, oaie);
  • Carne de pasăre, fructe de mare;
  • Cereale fortificate cu fier;
  • Semințe de quinoa, spirulină, alge;
  • Plante cu frunze verzi: spanac, urzici, ștevie, varză, broccoli, salată, ceapă și usturoi verde, pătrunjel, mărar, leuștean;
  • Sfeclă roșie;
  • boabele de cacao
  • Fasole, oleaginoase (nuci, migdale, caju, alune, arahide, semințe, susan);
  • Fructe confiate – caise, prune, stafide.

Recent Posts

Boala Huntington, tulburarea genetică care distruge creierul

Boala Huntington este o afecțiune ereditară care provoacă degradarea progresivă a celulelor nervoase din creier,…

4 ore ago

Rafila, despre scandalul de la Spitalul Sfântul Pantelimon: Cu siguranţă a fost un conflict intern

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat despre scandalul de la Spitalul Sfântul Pantelimon că a…

5 ore ago

Ce se întâmplă cu glicemia persoanelor cu diabet dacă mănâncă 1 ou pe zi?

Oamenii de știință au studiat ani de zile efectul dietei şi al stilului de viaţă…

5 ore ago

Rafila sare în apărarea dr. Cârstoiu, acuzat că a lucrat şi în privat: Este dreptul medicilor să lucreze şi în sistemul public şi în cel privat

În contextul scandalului legat de medicul Cătălin Cîrstoiu, care s-a retras din cursa pentru Primăria…

6 ore ago

5 simptome precoce ale demenței care apar de la 40 de ani

Potrivit estimărilor, numărul persoanelor care suferă de demenţă la nivel mondial aproape se va tripla…

6 ore ago

Patriarhul Daniel: Sfintele Paşti reprezintă sărbătoarea iertării, a păcii şi a bucuriei

Credincioşii ortodocşi şi greco-catolici sărbătoresc duminică Învierea Domnului, cea mai mare sărbătoare a creştinilor.  Patriarhul…

7 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Nicturia