Sari la conținut

Leguma care ajută la prevenirea anemiei și regenerează celulele roșii din sânge

ce este anemia
Sursă foto: arhiva doctorul zilei
Simptome anemia

Din cuprinsul articolului

Anemia este una dintre cele mai frecvente probleme de nutriție. Se știe că aceasta afectează producția de globule roșii din sânge și cantitatea de hemoglobină (o proteină) din aceste celule, care este esențială pentru funcții precum transportul oxigenului.

A avea suficientă hemoglobină permite organismului să rămână sănătos. Cu toate acestea, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) subliniază că nivelul de hemoglobină pe care o persoană ar trebui să îl aibă în sânge nu este standardizat, deoarece variază în funcție de sex, înălțimea deasupra nivelului mării, vârstă și alte condiții, cum ar fi sarcina.

„Cele mai frecvente cauze ale anemiei sunt deficiențele nutriționale, în special deficitul de fier, deși deficiențele de acid folic, vitaminele B12 și A sunt, de asemenea, importante; hemoglobinopatiile; bolile infecțioase, cum ar fi malaria, tuberculoza, SIDA și parazitoza”, avertizează OMS.

Cei mai expuși riscului de a dezvolta anemie sunt femeile însărcinate și copiii din prima copilărie. De fapt, potrivit estimărilor OMS, aproximativ 42% dintre toți copiii sub cinci ani și 40% dintre femeile însărcinate pot fi anemici.

Cea mai frecventă anemie este anemia feriprivă și poate fi tratată prin schimbarea dietei și prin utilizarea mai multor medicamente care ajută organismul să aibă niveluri adecvate ale acestui element chimic.

Fierul este un mineral absolut esențial pentru organism, deoarece este necesar pentru a produce hemoglobină și, de asemenea, este necesar pentru a susține producția de mioglobină, o altă proteină folosită pentru a livra oxigenul către mușchi.

sp

Leguma care ajută la prevenirea anemiei

Printre alte alimente recomandate pentru un nivel bun de fier se numără și spanacul, care face parte dintr-o listă lungă de legume verzi care au multiple beneficii pentru organismul uman.

Potrivit Departamentului de Agricultură al Statelor Unite, spanacul are 2,35 miligrame de fier la o porție de 100 de grame. Între timp, recomandările Institutului Național de Sănătate din SUA afirmă că un bărbat adult are nevoie de aproximativ 8 miligrame de fier zilnic, în timp ce o femeie adultă poate avea nevoie de până la 18 miligrame.

De asemenea, cercetările efectuate de oamenii de știință de la Universitatea Sebelas Maret din Indonezia au arătat că spanacul ar putea ajuta pacienții care suferă de anemie feriprivă.

Prisăcaru Theona

Mi-am descoperit pasiunea pentru jurnalism in urma cu mai mulți ani si pot spune ca profesia nu este deloc usoara, ci extrem de solicitanta, plina de dinamism, care aduce noi provocari in fiecare zi. Totodata, implica si o doza mare de responsabilitate. Va multumesc atat pentru aprecierile voastre, cat si pentru criticile constructive!

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel