joi, martie 4, 2021

Există peste 100 de tipuri de neoplasm, unele mai rele decât altele. În cazul celor mai dure, doar un om dintr-un milion poate ieşi învingător.

PANCREAS “Boala milionarilor”

DATE GENERALE: E cel mai agresiv cancer: doar 4% dintre pacienţi supra­vieţuiesc cinci ani. E cancerul care i-a răpus pe Steve Jobs, pe Patrick Swayze, şi pe deputatul Victor Surdu. Anual, sunt diagnosticate peste 200.000 de cazuri, cu o rată de mortalitate de 98%. “E întâlnit mai des la vârstnici. Peste 80% sunt depistaţi în fază avansată. Între 10-30% din cei operaţi supravieţuiesc cinci ani”, explică medicul oncolog Florin Băcanu.
FACTORI DE RISC: Cauzele includ fumatul, alimentaţia bogată în grăsimi, diabetul şi pancreatita cronică, expunerea la pesticide.
SIMPTOME: Primele semne sunt îngălbenirea pielii şi a ochilor, urina închisă la culoare, scaune deschise la culoare, durere în capul pieptului, slăbiciune, lipsa apetitului, greaţă, pierdere bruscă în greutate. Se depistează prin teste de sânge, RMN, ecografie etc.

FICAT
Hepatite şi alcool

DATE GENERALE: Este următorul pe lista neagră, cu o rată de supravieţuire de 8% pentru cinci ani. Este a treia cauză de mortalitate prin cancer în lume. Ca şi restul cancerelor digestive, frecvenţa lui e în creştere.
FACTORI DE RISC: Principalii factori de risc sunt hepatitele B sau C, alcoolul, obezitatea şi excesul de fier din ficat. Şi contraceptivele orale sunt incriminate. E mai frecvent la bărbaţii peste 60 de ani.
SEMNE: Primele simptome includ scădere bruscă şi neaşteptată în greutate, durere în zona dreaptă superioară a abdomenului, pierderea poftei de mâncare, balonare, oboseală excesivă, greaţă sau vomă, febră şi icter.
DIAGNOSTIC: Se depistează prin teste de sânge, tomografie computerizată, ecografie şi biopsie. Extirparea tumorii şi transplantul de ficat poate vindeca boala.

PLĂMÂNI Molima fumătorilor

DATE GENERALE: Cancerul pulmonar are o rată de supravieţuire de 2-10% pentru cinci ani şi provoacă cele mai multe decese în lume, mai multe decât cele datorate cancerului la sân şi de prostată la un loc. Principala cauză e fumatul.
SIMPTOME: Se diagnostichează, de regulă, în metastaze. E posibil ca tumora să nu aibă simptome în zona pieptului. “Este bine să vă faceţi o radiografie dacă aveţi următoarele simptome: tuse, spută cu sânge, durere în capul pieptului, dispnee, pneumonii sau bronşite repetate, oboseală, lipsa apetitului, scădere inexplicabilă în greutate, răguşeală, transpiraţii ale feţei şi gâtului”, explică pneumologul Magdalena Ciobanu.
DIAGNOSTIC: În cazul în care nu este răspândit în organism, tumora e îndepărtată chirurgical. Dacă boala e extinsă, sunt indicate radioterapia sau chimioterapia.

ESOFAG Durere la înghiţire

DATE GENERALE: Doar 13% dintre pacienţii diagnosticaţi cu cancer esofagian trăiesc cinci ani. Boala e mai frecventă la bărbaţi. Evoluează rapid, iar prognosticul e nefavorabil din cauza prezentării târzii la doctor.
FACTORI DE RISC: Fumatul, consumul de alcool şi prezenţa esogafului Barrett (o afecţiune care poate fi cauzată de refluxul gastric-în­toarcerea mâncării din stomac pe gât) pot determina apariţia bolii.
SIMPTOME: Cele mai frecvente semne sunt durerea la înghiţire (chiar şi în cazul lichidelor) şi pierderea în greutate, răguşeală şi tuse, indigestie şi arsuri la stomac, simptome destul de vagi.
DIAGNOSTIC: Se poate depista prin radiografii toracale, tranzit baritat (o serie de radiografii ale esofagului şi stomacului, după ce pacientul bea un lichid cu bariu), endoscopie şi biopsie.

STOMAC Balonări dese

DATE GENERALE: Un sfert dintre bolnavi trăiesc cinci ani. E al cincilea ca rată de mortalitate în România şi a doua cauză de deces prin cancer în lume. Apare mai des la bărbaţi, după 70 de ani.
FACTORI DE RISC: Alimentaţia bogată în produse conservate prin uscare sau fum, excesul de sare şi nitriţi (din mezeluri), dieta săracă în fibre şi în seleniu (surse: peşte, ouă, dovleac) , infecţia cu Helicobacter pylori, dar şi antecedentele în familie (risc triplu) sunt cei mai importanţi factori de risc. Grupa de sânge A şi familiile cu polipi în tractul digestiv au risc crescut.
SIMPTOME: Primele semne care îl trădează sunt senzaţia de balonare imediat după masă, greaţă şi vomă, arsuri la stomac, sânge în scaun, icter, umflarea abdomenului, durere la înghiţire, pierdere în greutate inexplicabilă. E depistat prin examen cu bariu şi endoscopie.

Ultimele stiri

Parteneri