Sari la conținut

Cum se manifestă sevrajul de cafea și ce poți face ca să-ți treacă

consumul de cafea
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
De ce te doare capul după ce bei cafea

Sevrajul de cafea sau, mai exact spus, sevrajul de cofeină poate fi ameliorat consumând cafea decofeinizată, potrivit unui nou studiu. 

Cercetătorii de la Universitatea din Sydney, Australia, au descoperit că o ceașcă de cafea decofeinizată de înaltă calitate a redus semnificativ simptomele de sevraj pe care participanții le-au experimentat la 24 de ore după ultima lor ceașcă de cafea cu cofeină.

Unii participanți la studiu nu știau că beau cafea decofeinizată, în timp ce alții știau ce beau. Interesant e că simptomele de sevraj s-au ameliorat și în grupul celor care știau ce consumă.

Studiul este unul dintre multele care descriu efectele benefice adesea surprinzătoare ale placebo în studiile clinice. Un placebo este o substanță fără efect terapeutic, adesea administrată unor participanți la un studiu controlat în care se studiază medicamente. Alți participanți primesc medicamentul efectiv testat. Grupul de control care primește placebo oferă măsurători de bază în funcție de care cercetătorii pot evalua efectul medicamentului asupra celor care l-au primit.

Participanții obțin uneori beneficiile așteptate ale medicamentelor testate atunci când nu știu că au primit un placebo.

În alte studii, efectul placebo apare și la participanții care primesc placebo „deschis” – adică li s-a spus că primesc un placebo.

Studiul de la Universitatea din Sydney poate oferi o soluție pentru cei care vor să scape de dependența de cofeină și care doresc să renunțe la cafea.

Studiul a fost publicat în Journal of Psychopharmacology.

Simptome de sevraj de cafea

Potrivit companiei de cercetare de piață DriveResearch, trei din patru americani beau cafea zilnic, iar 49% beau trei până la cinci cești pe zi.

Mulți depind de impulsul de energie al cofeinei și spun că îiface mai alerți și mai concentrați. Potrivit cercetărilor, totuși, cafeaua poate oferi mult mai mult decât atât. De exemplu, poate reduce riscul de diabet de tip 2, insuficiență cardiacă, cancer de colon, boala Parkinson și boala Alzheimer.

Administrația pentru Alimente și Medicamente din SUA (FDA) recomandă să nu consumați mai mult de 400 de miligrame de cofeină zilnic sau cantitatea din aproximativ patru până la cinci căni de cafea.

Cofeina este, de asemenea, un ingredient obișnuit în ceai, băuturi energizante și suc. Potrivit FDA, cofeina este atât un aditiv alimentar, cât și un medicament.

Deși, cofeina nu dă dependență din punct de vedere tehnic, renunțarea la cafea poate duce la simptome de sevraj, inclusiv:

  • dureri de cap,
  • oboseală,
  • somnolență,
  • iritabilitate,
  • depresie,
  • lipsă de concentrare,
  • greață,
  • dureri sau rigiditate musculară.

Reducerea simptomelor de sevraj de cofeină

Aceste simptome au fost reduse sau atenuate cu ajutorul cafelei decofeinizate în noul studiu.

„O ceașcă convingătoare de cafea decofeinizată are puterea de a reduce foarte mult simptomele de sevraj atunci când persoana care o bea nu știe că este decaf”, spune autorul principal al studiului, dr. Llew Mills, pentru University of Sydney News. „Dar studiul nostru sugerează că, chiar dacă sunt conștienți că este decofeinizată, simptomele sevrajului tot se reduc.”

Dr. Mills a declarat pentru Medical News Today că o ceașcă de decaf ar trebui să funcționeze atâta timp cât „nu are gust de cafea decofeinizată”.

Pentru studiu, cercetătorii au folosit un brand american numit Major Dickason’s. „În ciuda faptului că oamenii din Sydney erau împătimiți ai cafelei, participanții noștri au fost destul de ușor de păcălit”, a spus dr. Mills.

Pentru studiu, 61 de băutori de cafea care obișnuiau să consume trei sau mai multe căni pe zi și-au luat o pauză de 24 de ore de la consum. La sfârșitul acestei perioade, participanții au completat un chestionar privind simptomele de sevraj.

Cercetătorii au împărțit indivizii în trei grupuri. Un grup avea impresia că va bea cafea, iar unui grup i s-a spus că va bea cafea decofeinizată. Al treilea, care a fost grupul de control, a primit apă.

La patruzeci și cinci de minute după ce și-au băut băutura, participanții au completat din nou chestionarul.

„Grupul pe care l-am mințit cu privire la cafeaua decofeinizată a avut o reducere considerabilă a sevrajului de cofeină”, a spus dr. Mills. „Dar surprinzător, grupul căruia i-am spus adevărul a raportat și o reducere a sevrajului de cofeină, deși nu o reducere la fel de mare ca grupul pe care l-am mințit.”

Ce a cauzat efectul

Dr. Ted Kaptchuk de la Harvard Medical School, un investigator renumit al efectelor placebo care nu a fost implicat în studiu, a explicat:

„Mecanismul placebo deschis implică probabil ca organismul să reacționeze automat și inconștient la ritualul întruchipat al consumului de cafea, care face ca sistemul nervos central – la unii oameni uneori – să răspundă cu reduceri similare ale simptomelor, ca și cum ar fi luam o ceașcă adevărată de cafea.”

„Acest proces în neuroștiință”, a spus dr. Kaptchuk, „se numește „codificarea predicțiilor” (numit și „creierul bayesian”) și este recunoscut ca fiind esențial pentru formarea simptomelor.”

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel