miercuri, septembrie 29, 2021

Din cauza simptomelor, alergia la spermă este adesea confundată cu infecțiile cu transmitere sexuală, iată cum se manifestă această alergie.

Sistemul imunitar ripostează la interacțiunea cu substanțele

străine prin generarea de anticorpi specifici sau prin “instruirea” unor celule capabile să recunoască și să acționeze împotriva antigenului. O substanță (de obicei de natură proteică) care provoacă o alergie (de exemplu albușul de ou, polenul, spermicidele) se numește alergen sau antigen.
Teoretic, orice fel de substanță străină organismului, singură sau în combinație cu alte substanțe care nu sunt alergice, este capabilă să stimuleze sistemul imunitar. Reacția este diferită, în funcție de organism, semnele pot apărea local sau pot fi generalizate, pot apărea imediat sau

în timp.

Cum pe lângă spermatozoizi, sperma conține și alte fluide necesare protecției și hrănirii spermatozoizilor poate provoca reacții alergice.

Alergia la spermă apare de obicei la femeile tinere la începutul vieții sexuale.

Simptomele includ:

–          iritații

–          durere abdominală

–          mâncărimi

–          usturime

–          senzații de arsură

–          înroșirea și tumefierea zonei vaginale și/sau vulvare

–          erupții cutanate

Simptomele apar în mod normal la un interval de 20-30

de minute de la contactul sexual, iar durata acestora poate fi de câteva ore până la câteva zile.

,,Această problemă ar trebui luată în serios deoarece simptomele pot deveni destul de grave în timp putând ajunge până la șoc anafilactic (reacție alergică severă care poate pune în pericol viața unei persoane provocând scăderea bruscă a tensiunii, îngustarea căilor respiratorii, blocarea respirației),” spune dr. Mathelier-Fusade alergolog la spitalul Tenon din Paris.

Tratament

Cea mai bună metodă pentru prevenirea reacțiilor alergice la spermă este folosirea prezervativului. În

cazul cuplurilor care își doresc un copil, prezervativul nu reprezintă o soluție. Specialiștii apelează la diverse metode al căror scop este scăderea sensibilității la spermă:
– se fac injecții subcutanate cu cantități mici de lichid seminal timp de câteva săptămâni. Acest tratament, asemănător cu cel din alergiile comune, trebuie susținut în paralel de sexul neprotejat.
– se separă proteinele din spermă și se testează la nivel cutanat sensibilitatea pentru fiecare tip în parte. Odată identificată proteina ce cauzează alergia, se fac injecții de desensibilizare la intervale

de 10-15 minute utilizând concentrații din ce în ce mai mari. După ce desensibilizarea s-a produs, materialul seminal este introdus în vagin. Deși este o metodă laborioasă și costisitoare, specialiștii au anunțat o rată de succes a acesteia de aproximativ 95%.
 Metode auxiliare:

– partenerul tău trebuie să bea multă apă înaintea actului sexual. Deshidratarea determină o creștere a concentrației spermei și a acidității acesteia.
– la recomandarea medicului, folosește lubrifianți locali
Dacă tratamentele nu au dat rezultate, soluțiile pentru a rămâne însărcinată urmăresc evitarea contactului vaginal cu sperma prin metodele de inseminare intrauterină sau fertilizare in vitro.

Utilizarea tratamentului specific în cazul alergiilor (medicamentele antihistaminice, corticosteriozi) nu și-a dovedit eficiența în acest caz.

 

Ultimele stiri