Sari la conținut

Cum se manifestă tulburarea care afectează femeile şi cauzează creştere în greutate şi căderea părului

Stare de oboseala fara sfarsit, creştere inexplicabilă în greutate, nervozitate ieşită din comun, toate pot fi semnele unei tulburări care afectează milioane de oameni din întreaga lume în special femei.

Tiroida, glanda de mici dimensiuni situată la baza gâtului secretă două tipuri de hormoni: T3 şi T4 şi joacă un rol în metabolismul caloric şi regelează temperatura corpului şi ritmul cardiac. De asemenea, hormonii tiroidieni intervin în activitatea digestivă, acţionează asupra sistemului nervos, la nivelul aparatului genital şi sunt indispensabili sănătăţii pielii, părului şi unghiilor.

Din cauza fluctuaţiilor hormonale, femeile sunt mult mai predispuse decât bărbaţii, la tulburări tiroidiene care pot apărea la pubertate, în perioada premenstruală, pe parcursul sarcinii şi după vârsta de 50 de ani.

Hipotiroidismul apare atunci când glanda funcţionează la relanti şi se caracterizează printr-o producţie insuficientă de hormoni cauzată de mai mulţi factori:

– Tiroidita lui Hashimoto-o afecţiune autoimună în care organismul atacă ţesutul tiroidian şi stopează producţia de hormoni

– Îndepărtarea glandei tiroide prin metode chirurgicale sau tratamente

Expunerea la cantităţi excesive de iodură-tratamentele pentru răceală sau sinuzită, sau cele pentru bolile de inimă vă poate expune la prea mult iod.

 

Simptomele hipotiroidiei:

– Căderea părului

– Oboseală

– Creştere în greutate

– Ritm cardiac lent

– Constipaţie

– Tulburări de memorie

– Tonus psihic scăzut

– Crampe

– Capacitate fizică redusă

 

Diagnosticare

Doctorul de familie poate constata existenţa unei inflamaţii prin palparea glandei, cu ocazia unui examen de rutină sau dacă v-aţi plâns de unele tulburări şi poate decide cu privire la posibilitatea consultării unui specialist.

Diagnosticul se pune în urma unor examene medicale precum:

– Palpare

– Analize de sânge

– Ecografie

– Scintigrafia (furnizează o imagine a glandei în activitate după injectarea unei doze mici de iod radioactiv. Un nodul este cald dacă fixează iodul şi rece dacă nu îl fixează.

– Citopuncţia (prelevarea celulelor dintr-o tumoră şi analizarea lor la microscop)

 

Tratament

Tulburările tiroidiene se pot corecta cu ajutorul hormonilor de substituţie (în Europa se impune administrarea de T3-hormonul dinamismului, pe când în SUA se asociază cu T4-hormonul metabolismului), iod radioactiv sau chirurgical, atunci când tiroida este invadată de noduli care pot degenera sau când prezintă anumite anomalii, iar medicamentele nu funcţionează. Intervenţiile chirurgicale asupra tiroidei nu sunt complicate, implică doar câteva zile de spitalizare şi lasă cicatrice puţin vizibile. După operaţie se impune urmarea unui tratament hormonal

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel