Sari la conținut

Cum se măsoară corect tensiunea arterială și ce valori sunt normale

Hipertensiunea arterială, afecțiune de care suferă unul din doi români, nu are simptome evidente, în multe cazuri, de aceea este foarte important ca fiecare persoană să își monitorizeze frecvent valorile presiunii sângelui.

Potrivit ultimului studiu al Societății Române de Hipertensiune, numărul românilor care suferă de hipertensiune a crescut considerabil, față de 2012. Prevalența hipertensiunii arteriale în România este de aproximativ 50%, ceea ce înseamnă că fiecare al doilea român are hipertensiune arterială.

„Adevărul este că, de cele mai multe ori, hipertensiunea arterială evoluează fără simptome, de aceea, atunci când credem că trebuie să apară anumite simptome pentru a ne verifica TA, ne supunem unui risc crescut de apariție a complicațiilor amenințătoare de viață. Orice persoană ar trebui să-și monitorizeze periodic valorile TA, îndeosebi cei cu factori de risc cardiovascular (fumătorii, dislipidemicii, obezii, diabeticii, cei cu istoric familiar de HTA),” a completat dr. Alexandra Postu-Plugaru, medic primar cardiolog.

Simptome nespecifice ce pot apărea în cazul hipertensiunii: persoana poate resimți creșterea iritabilității, transpirații profuze, înroșirea feței, tulburări ale somnului.

Ce valori e normal să aibă TA

Potrivit medicului cardiolog, tensiunea este considerată normală dacă la măsuratori repetate valorile sunt mai mici de 140/90 mmHG. Dacă constatați că aveți TA frecvent 140/90 și peste – cu mare probabilitate aveți hipertensiune arterială. „Este important ca TA să se măsoare, cel puțin la prima vizită medicală, la ambele brațe, deoarece pot exista diferențe între valoarea TA a brațului stâng și drept. O diferență mai mică de 10 mmHG este considerată normală. O diferență peste aceste valori ridică suspiciunea prezenței bolii aterosclerotice vasculare, precum stenoză subclavie sau stenoze la nivelul arterelor membrului superior ce prezintă TA considerabil mai mică. Se va considera TA reală cea de la brațul cu TA mai mare. Ulterior, valorile TA vor fi monitorizate la acest braț”, a adăugat dr. Alexandra Postu-Plugaru.

Ce măsuri trebuie să iau dacă am fost diagnosticat cu HTA

Medicul cardiolog Postu-Plugaru le recomandă hipertensivilor să facă următoarele schimbări pentru a atinge un control cât mai bun al tensiunii arteriale, precum și pentru reducerea riscului de complicatii cardiovasculare pe viitor:

– Oprește fumatul- după fiecare țigaretă, valorile tensionale cresc tranzitor cu câțiva mm Hg. Cu cât mai multe țigarete fumați, perioada cu valori TA crescute crește, cu timpul instalându-se hipertensiunea arterială.

– Evită stresul

– Menține o greutate corporală normală – IMC ideal < 25 kg/m2.

– Evită sedentarismul, fii activ. Orice activitate este mai bună decât sedentarismul. Optim ar fi să faci 30 minute de efort fizic dinamic, moderat/ zi.

– Alimentație sănătoasă, bogată în fructe și legume, acizi grași nesaturați, cereale integrale, proteine de calitate (nuci, alune, pește). Exclude din alimentație mâncarea procesată, fast-food, sarea, carbohidrații cu indice glicemic înalt (produse de panificație din făină albă, cartofi, orez etc), băuturile dulci acidulate, carnea roșie.

– Evită abuzul de alcool. Este permis un consum zilnic de maximum 20-30 ml etanol/ bărbați și maximum 10-20 ml etanol/ femei.

Schimbarea stilului de viață nu e suficientă în toate cazurile. În unele situații, e nevoie de tratament medicamentos care trebuie urmat toată viața.

„Toate persoanele diagnosticate cu valori TA peste 140/90 și la care nu se reușește scăderea TA după câteva luni de modificare a stilului de viață (la cei cu TA inițială 140-159/90-99 mmHg) sau câteva săptămâni ( la cei cu TA inițială 160-179/ 100-109 mmHg) necesită inițierea tratamentului medicamentos antihipertensiv,” a conchis cardiologul.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel