Sari la conținut

Cum se prepară chefirul acasă. E o adevărată minune pentru digestie!

alimente fermentate
Sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro
Chefirul te ajuta sa slabesti

Kefirul este unul dintre cele mai benefice alimente pentru sănătatea intestinală. Conține bacterii din fermentația lactică, care colonizează selectiv tractul digestiv, ceea ce are un efect pozitiv asupra digestiei și absorbției nutrienților. Ai încercat deja chefirul?

Este important de menționat că, în ultimii ani, microbiotei a primit o importanță mai mare ca element reglator al stării de sănătate.

De aceea, pentru a-i asigura buna functionare, este esential sa se ofere bacterii benefice si fibre prin alimentatie. În acest fel, sunt evitate procesele de disbioză care duc la dureri și dureri. În continuare, vă împărtășim o rețetă utilă.

Cum se face chefirul în mod natural?

Chefirul este destul de simplu de făcut. Desigur, este necesară ciuperca de chefir. Pentru preparare este suficient să introduceți chefirul cu laptele de vacă într-un recipient de sticlă. Apoi, se lasa în afara frigiderului, acoperit cu o carpa fina, pentru una-doua zile.

Pe măsură ce trece timpul, are loc fermentația, astfel încât chefirul și zerul încep să se separe. Zerul este ceva mai galben, seamănă cu lichidul care plutește deasupra iaurtului.

Cu cât timpul de fermentare este mai lung, cu atât produsul final va fi mai acru. Acest lucru se datorează prezenței unei concentrații mai mari de microorganisme în interior.

Oricum, timpul optim de fermentare va depinde foarte mult de temperatura la care se afla amestecul. De asemenea, a cantității de granule și lapte utilizate. Cu cât mai multă căldură, mai multe granule și mai puțin lapte, cu atât procesul este mai rapid.

Odată ce produsul este gata, trebuie doar să îndepărtați granulele cu o sită din plastic sau oțel inoxidabil. Este important să nu folosiți un instrument din alt material sau metal, deoarece microorganismele ar putea fi deteriorate. După aceasta, lichidul rezultat poate fi consumat sau salvat. Rețineți că, cu cât stă mai mult în frigider, cu atât va deveni mai acru.

Cum se păstrează chefirul?

Este esențial să știi cum să păstrezi în mod corespunzător boabele de chefir. Lucrul ideal pentru a le împiedica să moară este să le ai mereu scufundate într-un fel de lapte. Microorganismele se hrănesc cu zaharurile din lactate, ceea ce le permite să crească și să supraviețuiască fără probleme.

Prin urmare, cea mai bună opțiune este să plasați granulele într-un recipient de sticlă cu lapte proaspăt dacă chefirul nu va fi consumat timp de câteva zile. Daca se pastreaza la frigider, procesul de fermentare va fi mult mai lent, astfel ca pot rezista o saptamana cu acelasi lichid.

In cazul absentei pentru o perioada mai lunga de timp, este posibila congelarea sau deshidratarea granulelor de chefir, astfel incat acestea sa ramana inactive.

Se pun la congelator, intr-un recipient de sticla, si vor rezista mai mult fara a-si pierde din proprietati. Când vrei să le folosești din nou, doar dezghețați-le și puneți-le în lapte pentru a începe fermentația.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel