joi, august 6, 2020

După bolile cardiovasculare, cancerul duce la pierderea de vieți omenești într-un număr alarmant. Practic, peste 30% din decesele din regiunea europeană sunt provocate de un tip de cancer. Potrivit datelor furnizate de World Health Organization, anual sunt depistate în Europa peste 3 milioane de cazuri noi și 1,8 milioane de decese se înregistrează anual. Și România este fruntașă la numărul de bolnavi de cancer.

Citește și:

Însă, în ciuda acestor date statistice alarmante medicii susțin că există prevenție în cazul acestei maladii. Principala problemă este lipsa diagnosticării la timp, atunci când medicina poate salva viața omului. De aceea, educația pacienților cu privire la investigațiile de screening sunt esențiale. Și cunoașterea factorilor de risc este importantă, deoarece o mulțime de factori de risc sunt controlabili, adică dacă îi cunoaștem putem să-i prevenim. Atunci când vorbim despre prevenția cancerului sunt importante trei aspecte: depistarea precoce, accesul la tratament și îngrijirea paliativă.

Citește și:

Totodată, nu doar prevenția cancerului este importantă cât mai ales diagnosticarea timpurie și calitatea tratamentului sunt foarte importante. Sunt țări unde rata de deces a scăzut mult iar acest lucru este datorat accesului la tratament de calitate. Astfel, cu ajutorul diagnosticării timpurii și a institurii tratamentului optim, în Cehia, Danemarca, Irlanda, Israel, Luxemburg, Norvegia, Suedia, Elveția numărul bolnavilor de cancer care supraviețuiesc la 5 ani de la diagnosticare este în creștere.

Citește și:

În ce constă tratamentul cancerului:

Astăzi, există trei posibilităţi de tratament curativ: chirurgical, chimioterapic şi radioterapic, aplicate singure sau împreună, scopul fiind acela de prelungire a speranței de viaţă, sau de a ameliora calitatea ei. Extrem de important este ca diagnosticul şi tratamentul cancerului să fie completate de suportul psihologic al pacientului şi al familiei.

De regulă, mai toți bolnavii fac chimioterapie și de radioterapie pentru a supraviețui cât mai mult timp bolii.

Ce este radioterapia:

Radioterapia este un procedeu care folosește utilizarea radiațiilor ionizante pentru a distruge celulele de natură canceroasă și pentru a opri creșterea și dividerea acestora. Tratamentul radioterapeutic poate reduce șansa ca boala să reapară după intervenția chirurgicală.

Iată care sunt efectele secundare are radioterapiei:

În ciuda efectelor pozitive, radioterapia aduce și efecte negative. Mai exact, radioterapia determină o serie de efecte secundare care se pot manifesta la diferite aparate şi sisteme, inclusiv la nivel cutanat. De exemplu, pacientul se poate confrunta cu eritem, sau la o hiperpigmentare a pielii. În astfel de condiții este posibil ca pacientul să nu poată suporta continuarea tratamentului sau să necesite administrarea lui în doze mult mai mici. De aceea, pacientul trebuie să aibă acces la toate dispozitivele medicale sau la cremele care îl pot proteja de efectele nedorite ale radioterpiei, metode care să-i crească calitatea vieții și să-l ajute să poată continua tratamentul. Mai exact, la spray-uri sau creme care ajută la regenerarea pielii.

Parteneri