Sari la conținut

Cum se realizează recuperarea după AVC

În primul rând trebuie spus că accidentul vascular cerebral (AVC) are loc atunci fluxul sanguin de la nivelul creierului este blocat sau atunci când un vas de sânge de la nivelul creierului se sparge. Întotdeauna AVC-ul trebuie considerat o urgență medicală, fiind vital ca pacientul să ajungă la spital în maximum 3,5 ore de la producerea acestuia. Recuperarea medicală are ca scop permiterea pacientului să atingă funcția optimă fizică, intelectuală, psihologică dar și cea socială.

Principalii factori de risc ai AVC-ului sunt nivelul mărit al colesterolului în sânge, diabetul zaharat, obezitatea, consumul exagerat de alcool, utilizarea de droguri, dar și factorii genetici au un rol important. Inclusiv înaintarea în vârstă este un factor de risc incontrolabil. Practic după vârsta de 60 de ani, riscul de AVC crește de 10 ori la fiecare 10 ani.

De regulă, daunele produse de un AVC sunt asociate cu zona din creier care a fost afectată în timpul accidentului, dar și de intensitatea AVC-ului. Prin urmare, specialiștii susțin că în urma unui AVC persoana în cauză este posibil să se confrunte cu o vedere slabă, mâncatul va fi executat cu dificultate, la fel și vorbitul dar și simțul orinetării va avea de suferit. Și funcția motorie va avea de suferit.

Citeste si:

Aritmiile cardiace, mai ales fibrilația atrială sunt destul de frecvente după un AVC. De asemenea, insuficiența cardiacă, infarctul miocardic și moartea subită sunt complicații posibile după AVC

În ce constă reabilitarea după un AVC:

Tratamentul este diferit pentru fiecare individ în parte și va fi prescris în funcție de starea celui suferind. Însă tratamentul este complex, practic o întreagă echipă va avea grijă de pacient. Mai exact, medicul neurolog, psihologul, logopedul și uneori kinetoterapeutul. Evident vor avea loc modificări drastice în ceea ce privește alimentația, ideal este ca pacientul să aibă un regim alimenta cât mai sănătos, va trebuie să combată sedentarismul, fumatul și alcoolul și să-ți mențină greutatea în limite normale.

Din păcate în ciuda îngrijirii optime în spitale datele statistice arată că sub o treime din pacienții care au suferit un AVC se recuperează complet după acest eveniment. Recuperarea medicală are ca scop principal permiterea pacientului cu dizabilitate să atingă și să-și mențină funcția optimă fizică, intelectuală, psihologică dar și cea socială. De cele mai multe ori, recuperarea este continuată și acasă, după externare. De exemplu, sunt pacienți care trebuie să facă fizioterapie sau ergoterapie și un an după AVC. De asemenea, sunt și pacienți care au nevoie de logopedie mult timp după ce au plecat din spital. Specialiștii spun că afazia și dizartria, de exemplu, sunt simptome frecvente după AVC și care pot influența negativ calitatea vieții bolnavului. Totodată, deficitele cognitive sunt des întâlnite după un AVC.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.