Sari la conținut

Cum se simte un cheag de sânge în plămâni?

Tromboza venoasă profundă (TVP) este un cheag de sânge care apare într-o venă profundă, de obicei în partea inferioară a picioarelor, coapselor, pelvisului sau brațelor.

De obicei, nu are simptome, deși este adesea însoțită de umflături, durere și înroșirea pielii, iar dacă nu este tratată, o parte din cheag se poate desprinde, se poate deplasa spre plămâni și poate provoca un blocaj numit embolie pulmonară.

Această problemă poate provoca simptome precum dureri în piept, dificultăți de respirație, tuse, tuse cu sânge și bătăi neregulate ale inimii. Este important să solicitați imediat tratament medical dacă apare oricare dintre aceste simptome.

Cum se simte un cheag de sânge în plămâni?

Semnele și simptomele trombozei venoase profunde pot include următoarele:

  • Umflătură la nivelul piciorului afectat. Rareori, umflarea apare la ambele picioare.
  • Durere la nivelul piciorului. Durerea începe, de obicei, la nivelul gambei și se simte ca o crampă sau o umflătură.
  • Roșeață sau decolorare la nivelul piciorului.
  • Senzație de căldură în piciorul afectat.

Potrivit Clinicii Mayo, o organizație non-profit de practică clinică, educație și cercetare, orice lucru care împiedică sângele să circule sau să se coaguleze în mod normal poate provoca un cheag de sânge, astfel încât principalele cauze ale trombozei venoase profunde sunt deteriorarea unei vene în timpul unei intervenții chirurgicale sau a unui traumatism și inflamația datorată unei infecții sau a unei leziuni.

Acest tip de tromboză nu dispare de la sine și numai un medic specialist poate trata un cheag de sânge cu medicamente sau, în cazuri rare, cu o operație.

Pot apărea la oricine, indiferent de vârstă, dar anumiți factori de risc, cum ar fi operațiile, spitalizarea, sarcina, cancerul și unele tipuri de tratamente pentru cancer, pot crește riscul.

În plus, un istoric familial de cheaguri de sânge poate crește riscul unei persoane. Șansa de a avea un cheag de sânge crește atunci când aveți mai mulți factori de risc.

Potrivit Centers for Disease Control (CDC), cheagurile de sânge pot fi prevenite, dar se estimează că 900 000 de americani sunt afectați în fiecare an de un cheag de sânge, provocând aproape 100 000 de decese anual.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel