Categories: Stil de viaţă

Cum se spală lenjeria de pat, în apă fierbinte sau nu

Cum se spală lenjeria de pat, în apă fierbinte sau nu. Așternutul de pat se poate murdări foarte repede. Gândiți-vă la transpirație, uleiuri, celule moarte ale pielii, un pic de păr și mizeria lăsată de animalele de companie.

Cei mai mulți cred că e bine să spălați lenjeriile de pat în apă fierbinte, adică la o temperatură foarte mare, pentru a le menține curate.

Se pare că lucrurile nu stau chiar așa.

Cum se spală lenjeria de pat, ce trebuie să știi

Iată ce trebuie să știți despre curățarea corectă a lenjeriei de pat și când trebuie folosită apa fierbinte, potrivit Realsimple.

Ce temperatură ar trebui să folosiți pentru a spăla cearșafurile?

Răspunsul este scurt: verificați eticheta de spălare/îngrijire! Cel mai bun mod de a determina temperatura unei splălări adecvate a lenjeriei de pat este consultarea etichetei  cu instrucțiunile de îngrijire. În acest fel, veți afla intervalul de temperatură ideal pentru cearșafuri.

Totuși, dacă acea etichetă a dispărut, intervalul de temperatură ideal pentru spălarea lenjeriei de pat depinde de materialul din care este făcută și de culoarea lenjeriei de pat.

Unele materiale, cum ar fi bumbacul, sunt mai rezistente și pot rezista la spălarea cu apă fierbinte. Dacă aveți cearșafuri delicate, de mătase, trebuie să folosiți temperaturi mai scăzute, pentru a evita deteriorarea țesăturii.

Temperaturile mai ridicate la spălare pot face ca culoarea țesăturii să se estompeze mai repede, așa că e bine să spălați lenjeria cu apă mai rece.

Apa fierbinte poate fi dură pentru țesături, făcându-le să intre la apă, așa că folosiți apă fierbinte cu moderație în rutina de spălat rufe.

În plus, un ciclu de spălare cu apă caldă folosește mai multă curent electric decât o spălare cu apă caldă sau rece.

 

Când să folosiți apă fierbinte la spălarea lenjeriei de pat?

 

Există momente în care este indicat să spălați cearșafurile în apă fierbinte, chiar dacă va duce la estomparea culorilor.

sursa foto: arhiva doctorul zilei

Iată câteva cazuri în care spălarea lenjeriei de pat în apă fierbinte poate fi cel mai bun pariu.

Dacă persoana care a domit în acea lenjerie era bolnavă

O spălare cu apă fierbinte, mai ales atunci când este asociată cu un detergent dezinfectant (cum ar fi un înălbitor) poate ajuta la uciderea chiar și a celor mai încăpățânate bacterii și viruși, cum ar fi salmonella și rotavirusul.

Căldura uscătorului joacă, de asemenea, un rol important. parte cheie în reducerea agenților patogeni de pe așternut, așa că asigurați-vă că treceți cearșafurile prin uscător până când sunt complet uscate.

 

Dacă ați avut o infestare cu păduchi de cap sau ploșnițe

Apa fierbinte poate ucide acele creaturi repede și eficient. Rulați lenjeria de pat, posibil infestată cu ploșnițe sau păduchi, prin cel mai fierbinte ciclu de spălare posibil, apoi treceți-le și prin cel mai fierbinte ciclu de uscare.

 

Dacă cineva din familie are o alergie la acarieni

Unele studii au arătat că și spălarea cu apă rece sau caldă cu detergent face treabă bună în îndepărtarea acarienilor de praf și a alergenilor pe care îi produc – îndepărtând până la 83% din acarienii vii.

Mulți experți în sănătate recomandă spălarea, săptămânală, cu apă fierbinte a lenjeriei de pentru a elimina cât mai mulți acarieni și alergeni.

Lenjeria de pat din bumbac poate fi cea mai bună alegere pentru persoanele care au alergii la acarieni, deoarece poate fi spălată în apă fierbinte.

 

Pentru a curăța anumite pete

Anumite pete se vor curăța mai ușor dacă sunt spălate în apă fierbinte. De exemplu, dacă un mic dejun în pat a mers prost și ai vărsat cafeaua, o spălare cu apă fierbinte (după tratarea prealabilă a petelor) este cea mai bună soluție.

Rețineți, totuși, că multe pete comune de  pe lenjeria de pat – cum ar fi petele de sânge ​​- se pot instala definitiv dacă sunt spălate în apă fierbinte, așa că e bine să utilizați  apă rece.

Recent Posts

Boala Huntington, tulburarea genetică care distruge creierul

Boala Huntington este o afecțiune ereditară care provoacă degradarea progresivă a celulelor nervoase din creier,…

5 ore ago

Rafila, despre scandalul de la Spitalul Sfântul Pantelimon: Cu siguranţă a fost un conflict intern

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat despre scandalul de la Spitalul Sfântul Pantelimon că a…

5 ore ago

Ce se întâmplă cu glicemia persoanelor cu diabet dacă mănâncă 1 ou pe zi?

Oamenii de știință au studiat ani de zile efectul dietei şi al stilului de viaţă…

6 ore ago

Rafila sare în apărarea dr. Cârstoiu, acuzat că a lucrat şi în privat: Este dreptul medicilor să lucreze şi în sistemul public şi în cel privat

În contextul scandalului legat de medicul Cătălin Cîrstoiu, care s-a retras din cursa pentru Primăria…

6 ore ago

5 simptome precoce ale demenței care apar de la 40 de ani

Potrivit estimărilor, numărul persoanelor care suferă de demenţă la nivel mondial aproape se va tripla…

7 ore ago

Patriarhul Daniel: Sfintele Paşti reprezintă sărbătoarea iertării, a păcii şi a bucuriei

Credincioşii ortodocşi şi greco-catolici sărbătoresc duminică Învierea Domnului, cea mai mare sărbătoare a creştinilor.  Patriarhul…

7 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Nicturia