Sari la conținut

20, 30, 40 sau 60°C: La ce temperatură trebuie să spălăm lenjeria de pat

lenjerie pat
sursa foto: arhiva doctorul zilei

20, 30, 40 sau 60°C: La ce temperatură trebuie să spălăm lenjeria de pat? Cât de des și la ce temperatură ar trebui să ne spălăm lenjeria de pat. Din acest punct de vedere, experții spun că ideal ar fi să spălăm cearșafurile o dată pe săptămână, sau chiar o dată la două săptămâni, dacă obișnuiți să dormiți în pijamale sau să faceți duș înainte de a merge la culcare.

Așadar, trebuie să luăm măsuri de precauție la spălare…

lenjerie de pat
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

„Alegerea temperaturii de spălare este esențială în special pentru a garanta curățenia lenjeriei de pat și pentru a prelungi durata de viață a acestora ”, subliniază Sophie Gugliotta, inginer textil de formare și director operațional al Anne de Solène.

Potrivit lui Sophie Gugliotta, cearșafurile, fețele de pilota și fețele de pernă din bumbac pot fi curățate la până la 90°C, dar acest lucru riscă să le deterioreze pe termen lung.

„Idealul este să favorizezi un program la 60°C pentru cearșafurile din bumbac sau satin. Dar puteți coborî și până la 40°C pentru a vă reduce consumul de energie, atâta timp cât cearșafurile nu sunt prea murdare sau pătate”, ne sfătuiește ea.

Pentru lenjerie din bumbac sau satin, programul de spălare nu trebuie să depășească 40°C. În ceea ce privește cearșafurile de mătase , acestea trebuie spălate la mașină la o temperatură de 30°C.

„În toate cazurile, faceți-vă timp pentru a verifica compoziția materialului și consultați etichetele acestora, care menționează în general instrucțiuni de îngrijire”, notează Sophie Gugliotta.

De ce să vă spălați cearșafurile la 60 de grade Celsius?

Spălarea cearșafurilor la o temperatură de 60 de grade Celsius este adesea recomandată din mai multe motive:

Această temperatură limitează prezența microorganismelor, știind că pentru a elimina cu adevărat bacteriile, cearceafurile ar trebui să fie spălate la 100°C sau călcate la temperaturi echivalente.
De asemenea, ajută la eliminarea acarienilor, a părului de la animalele de companie și a altor alergeni care se acumulează în lenjerie de pat, contribuind la minimizarea riscului de alergii.

În plus, doar o temperatură ridicată poate îndepărta eficient petele încăpățânate.

Maria Mocanu

Sunt Maria Mocanu și am o vasta experienţă profesională! Sunt o fire creativă, sociabilă, veselă și îmi place să scriu. Am o experiență în media de peste 15 ani, cu nenumărate articole publicate în online, dar și articole de specialitate pentru pasionații și iubitorii de animale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel