Sari la conținut

Cum se transmite hepatita C de la mamă la făt

Analize hepatita

Hepatita C este o afecțiune contagioasă a ficatului. Virusul hepatic C se transmite în primul rând prin expunerea la sângele infectat, care poate avea loc în cazul consumatorilor de droguri intravenoase, transfuziilor cu sânge sau produse din sânge, tatuajelor cu ace/tuş contaminate, echipamentului de hemodializa infectat, comportamentului sexual cu risc crescut.

Datele statistice arată că în România, aproximativ 600.000 de români trăiesc cu hepatită cronică C. De asemenea, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), hepatitele virale B și C reprezintă provocări majore, afectând 325 de milioane de oameni. Aceste afecțiuni generează cancer hepatic și provoacă anual 1,34 milioane de decese deoarece cel puțin 60% din cazurile de cancer hepatic au la bază testarea târzie, respectiv accesul la tratament pentru hepatitele B și C în stadii avansate ale bolii.

Cum se transmite hepatita C de la mamă la făt:

Riscul mediu al transmiterii de la mamă la făt a virusului hepatic C este de 5%. Acest risc crește până la 20% în cazul femeilor infectate și cu virusul HIV. Riscul de transmitere a bolii este direct corelat cu valoarea viremiei mamei.

Potrivit European Centre for Disease Prevention and Control, transmiterea de la mamă la copil variază între 3 și 10% la diferite populații. Până în prezent, nu există niciun vaccin valabil care să prevină îmbolnăvirea copilului.

Administrarea de imunoglobuline la nou-născut este inutilă. Ghidul european (EASL) și cele americane (AASLD și CDC.gov) nu recomandă obligatoriu nașterea prin operație cezariană și alimentația artificială pentru mămicile infectate cu VHC, deoarece studiile efectuate până acum nu au dovedit o scădere a numărului de copii infectați comparativ cu mamele care au născut natural și au alăptat. Totuși, se admite că mai trebuie efectuate studii care să aducă mai multe date în această problemă. Transmiterea este influențată de nivelul viremiei (viremiile mari în trimestrul III de sarcină au risc mai mare de transmitere). Frecvența transmiterii la copil este mai mare pentru mamele coinfectate cu HIV, la care este recomandată ferm operația cezariana și alimentația artificială.

Din păcate, nu există măsuri care să prevină transmiterea virusului de la mamă la făt. Totuși, s-a constat că la nașterea prin cezariană riscul de transmitere se micșorează.

Este recomandat ca toți copiii născuți din mame infectate cu virusul hepatic C să fie testați pentru acest virus. Aceasta testare implică analiza sângelui pentru a evidenția prezența virusului hepatic C în sine, și nu a anticorpilor (cum se practică în testarea adulților). Medicii spun că anticorpii pot fi transmiși de la mama infectată la copil în timpul sarcinii, deci nu se poate stabili dacă aceștia au fost creați de sistemul imunitar al mamei sau de cel al copilului. Prin urmare, prezența anticorpilor în sângele copilului nu implică neapărat infecția cu virusul hepatic C.

La ora actuală nu există certitudinea că virusul se poate transmite la făt prin laptele matern, altfel spus siguranța alăptatului la mamele bolnave de hepatită este încă supusă investigării.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel