Sari la conținut

Cum se tratează conjunctivita?

Sursă foto Envato Elements

Conjunctivita este o inflamație a mucoasei transparente, cauzată de factori diverși – de la infecții virale sau bacteriene, la alergii sau iritații chimice.

Conjunctivita mai este cunoscută și sub numele „ochi roșu”. Pentru că această afecțiune poate avea mai multe cauze, tratamentul diferă. E ideal să ai în vedere câteva lucruri care te vor ajuta să faci față unei astfel de probleme mult mai ușor.

Simptomele specifice conjunctivitei 

Pentru că este o inflamație, modul în care conjunctivita afectează ochiul este ușor de recunoscut. De regulă, atunci când o persoană are conjunctivita, ochii sunt roșii, iritați. Pacientul va lăcrima excesiv sau va avea senzația de ochi uscați, va avea o mâncărime specifică sau o senzație de arsură, va fi sensibil la lumină sau va prezenta edem la nivelul pleoapelor. 

Tratamente specifice în funcție de tipul conjunctivitei 

Conjunctivita virală și cea bacteriană sunt cele mai des întâlnite, mai ales în cazul copiilor mai mici. Cea virală este cauzată de un virus – adenovirus sau herpes simplex – și nu există tratament specific. Cea bacteriană este cauzată de bacterii precum Staphylococcus aureus sau Streptococcus pneumoniae. Acest tip de conjunctivită poate fi tratat ușor, cu antibiotice sau cu unguente de ochi, prescrise de medic. 

Conjunctivita alergică este cauzată de alergiile la polen, praf, păr de animale sau la alți alergeni. Pentru a controla simptomele, este recomandată folosirea antihistaminicelor și evitarea alergenilor cunoscuți. 

Există și conjunctivita toxică sau iritativă. Aceasta din urmă este cauzată de expunerea la substanțe chimice sau iritante. Pentru tratarea conjunctivitei de acest fel, se recomandă evitarea expunerii la substanța iritantă și folosirea unor picături de ochi lubrifiante, pentru ameliorarea disconfortului. 

Cum poți gestiona eficient această afecțiune 

Pentru a evita situațiile neplăcute provocate de conjunctivita, este important să știi ce măsuri de protecție îți poți lua. E esențial să eviți atingerea ochilor cu mâinile nespălate și e indicat să aplici comprese reci pentru reducerea inflamației și iritației. Spălarea feței și pleoapelor cu apă curată, evitarea folosirii produselor cosmetice pe ochi și evitarea de a împărți obiecte personale precum prosoape sau perne cu alte persoane sunt, de asemenea, măsuri preventive eficiente. 

Este foarte important ca la apariția primelor semne să mergi la un consult oftalmologic. Medicul va stabili cauza conjunctivitei, îți va prescrie tratamentul potrivit și îți va oferi sfaturi adecvate pentru diminuarea simptomelor.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel