Cum și când se administrează cortizonul. Plus: care e diferența dintre cortizon și cortizol

Diferența dintre cortizon și cortizol. Cortizonul este un medicament cu ajutorul căruia se tratează o multitudine de afecțiuni, în principal prin suprimarea inflamației. Cortizonul este considerat un tratament eficient în cazurile de dureri musculare, articulare. Dar acesta poate doar calma durerea nu poate trata și cauza care a produs problema medicală. Acesta are și efecte adverse de aceea tratamentul se face numai sub supravegherea medicului. 

De exemplu, un medic poate prescrie cortizon atunci când trebuie prevenita o reacție alergică, pentru a trata artrita, colita ulcerativă, probleme ale pielii cum este psoriazisul, acneea, lupusul sau chiar anumite forme de cancer sau de boli oculare.

De asemenea, pacienții care au dureri de spate primesc uneori tratament cu cortizon. Mai mult, cortizonul este indicat și în bolile aparatului respirator, în astm, în bolile inflamatorii ale articulațiilor, în bolile cronice gastroenteologice, în neurologie și dermatologie.

Ce este cortizonul și care sunt beneficiile administrării lui

Cortizonul este un hormon natural pe care corpul îl produce pentru a face față stresului și oboselii. Lipsa de cortizon din organism poate duce la instalarea bolii Addison. Cortizonul are un efect puternic de scurtă durată și acționează asupra simptomelor dar nu poate elimina cauza bolii. El calmează durerile acute pentru moment și de aceea este indicat în cazuri de inflamații grave, dar este un tratament care nu poate fi folosit pe termen lung.

Concret, cortizonul ajută organismul să suporte mai ușor stresul fizic și mental și micșorează nivelul inflamației în organism. Rolul corticoizilor este acela de a limita procesele inflamatorii și de a stopa procesele degenerative întâlnite în bolile reumatismale. Corticoizii au efecte benefice în organism, dar în cantități crescute pot să dea o serie de neplăceri. Un mare beneficiu al lor este în bolile lupus sau în poliartrita reumatoidă.

Care sunt efectele secundare ale cortizonului

Efecte adverse pot fi ținute sub control dacă tratamentul este recomandat și supravegheat de medic.

Printre efectele secundare ale corticoizilor regăsim problemele digestive.
Retenția de apă în organism este un alt efect secundar.
Apariția halucinațiilor, alt efect secundar.
Administrați pe termen lung, aceștia pot favoriza apariția osteoporozei.
Diabetul zaharat poate fi indus de un consum îndelungat de corticoizi.

De aceea, medicul va recomanda limitarea spre deloc a consumului de sare pe toată perioadă de administrare a corticoizilor. De asemenea, se va reduce și consumul de glucide – adică pâine, paste făinoase, zahăr.

Tensiunea se va controla regulat. Foarte importantă este și protecția gastrică pe toată perioada de administrare a tratamentului. De asemenea, pacienții care au de exemplu, infecții fungice nu au voie să ia acest tratament. Pacienții care au diabet zaharat trebuie să știe că acest medicament duce la creșterea glicemiei. În concluzie, trebuie reținut că acest tip de tratament se face numai sub stricta supraveghere a medicului.

Diferența dintre cortizon și cortizol

Cortizonul este un hormon secretat de glanda suprarenală, care, preparat sintetic, este folosit în tratamentul insuficienței suprarenale, a reumatismului, a astmului, a unor infecții etc;

Pe când, cortizolul – hormonul stresului estte un hormon secretat de glandele suprarenale, care, preparat sintetic, are acțiune antiinflamatoare și antialergică

Recent Posts

Experții avertizează: Respirația urat mirositoare poate fi un simptom al unui tip de cancer

Experții fac avertizări cu privire la un un tip de cancer: Respirația urat mirositoare poate…

18 minute ago

Prognoza meteo de Paște: Ploi în jumătate de ţară, cald în cealaltă jumătate

Avertizare meteorologică de Paște. ANM a făcut noi avertizări meeorologice: Sun prognozate ploi pe jumătate…

48 de minute ago

Anevrismul aortic. Medicamentul care poate salva multe vieți

Anevrismul de aortă este o dilatare patologică a unui segment al aortei, cu o tendință…

o oră ago

5 motive pentru care membrele tale amorțesc în timp ce dormi

5 motive pentru care membrele tale amorțesc în timp ce dormi! Potrivit experților, amorțeala membrelor…

2 ore ago

Ceaiul care ajută la reumatism și la controlul zahărului din sânge

De aceea, iubitorii de ceai sunt mereu în căutarea unor variante care pot aduce beneficii…

2 ore ago

Sâmbăta Mare 2024. Tradiții și obiceiuri: Ce NU ai voie să faci

Sâmbăta Mare 2024. Sâmbăta Mare este ultima zi înainte de Paște. Pentru credincioși, este o…

3 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Cancerul hepatic