Sari la conținut

Cum știi că ai hernie de disc și de ce apare? PLUS: metodele de tratament

Din cuprinsul articolului

Coloana vertebrală umană este formată din vertebre, care sunt 24 la număr. Vertebrele se aranjează una peste alta, formînd coloana vertebrală, care oferă organismului  forma sa.

Vertebrele sunt legate între ele printr-un disc intervertebral, format dintr-un inel exterior fibros și rezistent și un țesut gelatinos elastic, numit nucleul pulpos. Un disc sănătos este ca un amortizor, care conferă coloanei vertebrale o protecție la șocurile produse de mișcari ample, cum ar fi fuga, săritul sau ridicarea unor greutăți. Dacă inelul exterior este lezat prin traumatisme sau slăbit prin îmbătrînire, ca urmare a unor boli degenerative, poate da posibilitatea nucleului gelatinos, care se afla sub presiune, să proemine  sau să iasa din disc, ceea ce conduce la apriția herniei de disc.

hernie de disc

       Hernia de disc este o afecțiune prin care o parte din discul intervertebral se fragmentează și ajunge să comprime rădăcinile nervoase sau măduva spinării aflate în canalul spinal din vecinatatea sa. Cel mai frecvent hernia de disc apare în regiunea inferioară a coloanei vertebrale – numită regiune lombară.

Simptome

Iata o listă generală a diferitelor simptome ale herniei de disc:

  • Durerea este localizată în zona gluteus maximus (mai precis, în zona feselor), fiind resimțită mai puternic când suntem așezați. Ridicarea în picioare poate ușura întrucâtva durerea.
  • O senzație de arsură care emană din partea de jos a spatelui și coboară pe ambele picioare.
  • Durere generalizată care se simte de-a lungul unui picior. Durerea se intensifică atunci când persoana este așezată.
  • O durere cronică este resimțită în zona de jos a spatelui (care include și zona lombară).
  • O durere ascuțită și încăpățânată care apare brusc. Dintr-o dată nu poți să stai nici așezat nici în picioare. Te doare în orice poziție.
  • Durere bruscă resimțită în ambele picioare în momentul în care schimbi poziția sau postura corpului.
  • O senzație ascuțită de furnicături în unul sau în ambele picioare care pare că se mută în sus și în jos.
  • Un junghi care se acutizează când încerci să te forțezi să stai în picioare în ciuda crizei dureroase.
  • Slăbirea mușchilor la un picior sau la ambele picioare.
  • Senzația de ‘ace și pioneze’ localizată în talpa piciorului.
  • Pierderea controlului asupra vezicii urinare. În unele cazuri foarte serioase, poate fi afectat și controlul asupra intestinelor. Dacă experimentezi astfel de simptome, ai nevoie de îngrijire medicală de urgență – cheamă salvarea sau roagă pe cineva să te ducă la spital imediat!
  • Răspunsurile reflex normale ale tendoanelor sunt diminuate sau dispar la unul sau la ambele picioare.
  • Slăbire treptată a unuia sau a ambelor picioare – în unele cazuri, acest simptom ar putea necesita o intervenție chirurgicală pentru a scăpa de durere, furnicături sau a evita diminuarea tonusului muscular.

De ce apare?

–          Înaintarea în vîrstă. Procesul de îmbătrînire a discurilor în regiunea lombară inferioară, la fel ca și accidentările frecvente ale discurilor sau muşchilor spinali cresc predispoziția pentru apariția herniei de disc.

–          Sexul masculin. La bărbați hernia de disc lombară apare mai frecvent.

–          Istoric de accidentări la nivel lombar.

–         Activități cu risc crescut de dezvoltare a herniei de disc, cum ar fi poziția șezîndă pentru o perioadă lungă de timp, ridicarea de obiecte grele, răsuciri sau aplecări frecvente, exerciții fizice grele, vibrații constante (cum ar fi condusul mașinii).

–          Exerciții executate neregulat sau efectuarea de exerciții cu încordare crescută pentru o perioadă lungă de timp.

–          Fumatul.

–          Obezitatea. Creșterea greutății corporale cauzează o sarcină crescută asupra discurilor de la nivelul lombar.

–          Tusea frecventă.

Tratament

Nechirurgical:

  • Repaus la pat, maximum 7 zile. Prelungirea repausului la pat are consecinţe psihice negative, deoarece pacientul are impresia de om bolnav.
  • Proceduri fizio-kineto-terapeutice. Aceste proceduri se recomandă pentru efectul relaxant muscular, antialgic şi tonic general. Masajul, aplicarea locală de căldură (parafina, diatermice, ultrasunete) sau de frig (gheaţa şi masajul cu gheaţă), precum şi stimularea electrică nervoasă transcutanată sunt larg folosite în tratamentul conservator al durerilor de spate.
  • Medicația antialgică este folosită în cazul durerilor lombare uşoare sau moderate.
  • Preparate aniinflamatoare nesteroidiene (AINS) au efecte antiinflamatorii şi antialgice. Aceste preparate se vor administra sub controlului medicului, deoarece posedă numeroase reacții adverse. AINS se folosesc 2-4 săptămâni.
  • Analgeticele opioide. Opioidele puternice se folosesc numai în cazuri speciale, cînd celelalte mijloace terapeutice nu au dat rezultate.
  • Terapia injectabilă locală (blocada) se poate folosi concomitent cu metodele precedente. Se fac infiltrații paravertebrale în punctele dureroase.
  • Preparate miorelaxante se folosesc în asociere cu AINS în perioada de contractură musculară.
  • Se mai pot administra preparate anxiolitice şi antidepresive.
  • Acupunctura, elongații si terapie fizică manuală.

Chirurgical:

  • Discectomia – reprezintă înlăturarea chirurgicală a fragmentelor din discul herniat, care lezează una din rădăcinile nervoase. Se folosește de asemenea și pentru discurile protruzionate sau rupte. Discectomia poate fi efectuată prin diferite tehnici chirurgicale:

a.Discectomia clasică.

b.Discectomia microchirurgicală. Această tehnică prevede utilizarea microscopului de operație, care are avantaje vădite în comparație cu metoda clasică.

c.Discectomia endoscopic asistată. Această metodă prevede introducerea în câmpul de operație a unui tub, dotat cu cameră video si iluminare puternică, prin care se va efectua înlaturarea fragmentelor de disc herniat.  Tehnica data este una minimal invazivă, cu un șir de avantaje ca: gradul mic de traumatizare al țesuturilor, cicatrice mai mica (defect cosmetic minimal), vizualizare perfectă a structurilor anatomice, durata mai mică de spitalizare (2-4 zile), recuperare mai rapidă. De această metodă vor beneficia numai un grup anumit de pacienți, care au indicații speciale.

  • Laminotomia si laminectomia reprezintă proceduri realizate cu scopul de a scădea presiunea asupra coloanei vertebrale cauzată de schimbarile apărute cu trecerea vârstei. Oricare din aceste operații se poate realiza simultan cu discectomia.

 

Sursa: Institutul de Neurologie și Neurochirurgie, 

Safta Radu, d.ș.m., neurochirurg de categoria superioară,

șef Laborator Neurochirurgie, Anestezie și Reanimare

al Institutului de Neurologie și Neurochirurgie.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel