Sari la conținut

Cum știi dacă ai colesterolul mărit? 5 semne de alarmă pe care nu trebuie să le ignori. Poate fi prea târziu

colesterol marit
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Cum sa scazi nivelul de colesterol

În organismul uman sunt prezente două tipuri de colesterol, cel HDL și cel LDL. Dintre acestea două, colesterolul LDL poate provoca probleme de sănătate atunci când se acumulează în mod excesiv.

Colesterolul LDL, sau colesterolul nesănătos, se depune pe artere și vene, provocând obstrucționarea acestora și împiedicând circulația sângelui la un nivel normal.

Astfel, colesterolul LDL poate fi asociat cu o multitudine de probleme de sănătate, în special afecțiuni cardiovasculare.

Colesterol mărit. Primele semne

Uneori, acumularea nivelului de colesterol LDL poate trece neobservată, deoarece nu provoacă mereu semne specifice. Totuși, în anumite cazuri, persoanele care suferă de colesterol LDL mărit se confruntă cu următoarele simptome.

Probleme cu vederea

Având în vedere că acumularea colesterolului provoacă probleme de circulație, vederea este afectată. Iritația ochilor și culoarea schimbată a albului ochilor (în galben) sunt simptome importante ale colesterolului mărit, notează Doza de Sănătate.

Inflamația extremităților

Inflamațoia extremităților este un simptom comun al acumulării de colesterol nesănătos. Acesta este provocat de grăsimile acumulate în artere care opresc circulația normală. Astfel, musculatura și articulațiile sunt afectate.

Respirație urât mirositoare

Mulți pacienți cu un nivel ridicat de colesterol se confruntă cu o respirație urât mirositoare, chiar și atunci când au o igienă bucală optimă. Acest lucru apare deoarece colesterolul în exces afectează procesul de digestie și modifică pH-ul salivei, fiind un simptom neașteptat al colesterolului acumulat în organism.

Durere în piept

Există o mulțime de boli asociate cu apariția sa, iar multe dintre acestea au legătură cu acumularea de colesterol. Excesul de grăsimi acumulate în artere îngreunează procesul de pompare a sângelui de către inimă și duce la apariția hipertensiunii, o afecțiune asociată cu o multitudine de afecțiuni cardiovasculare grave.

Oboseală și lipsă de energie

Sigur, acestea pot fi cauzate și de alte probleme de sănătate, precum bolile cronice, deficiențe nutriționale, activitate fizică excesivă, tulburări de somn.

Dacă, totuși, oboseala nu pare să aibă o cauză bine cunoscută este necesar să consultăm un medic deoarece poate fi un semn al colesterolului crescut. Colesterolul îngreunează circulația sângelui și, implicit, reduce nivelul de energie fizică și mintală.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel