sâmbătă, august 20, 2022

Accidentul vascular cerebral este o afecțiune gravă care necesită ajutor medical de urgență. Acesta poate provoca leziuni ireversibile, deces sau invaliditate permanentă. Timpul de intervenție este un factor cheie în evitarea acestor consecințe serioase. De aceea, este esențial să recunoști dacă o persoană face accident vascular cerebral și care sunt cele mai potrivite metode intervenție.

Te-ar mai interesa: Tot mai mulți copii, afectați de un nou virus. Iat...

Specialiștii au remarcat că tot mai multe persoane tinere suferă un accident vascular cerebral. La nivel mondial, acesta este considerat a doua cauă de mortalitate, după afecțiunile cardiovasculare.

Dezvoltarea accidentului vascular poate fi prevenit prinadoptarea unui stil de viață cât mai sănătos și echilibrat.

Acesta se manifestă atunci când alimentarea cu sânge a creierului este oprită brusc de un blocaj. În consecință, acea parte a creierului nu mai funcționează în mod corespunzător și poate cauza leziuni ireversibile și chiar deces.

Timpul în care persoana primește ajutor medical este un factor cheie în recuparare și evitarea consecințelor grave.

Te-ar mai interesa: Tratați urgent Chlamydia înainte ca aceasta să pro...

Cum recunoști dacă o persoană face accident vascular cerebral?

Tudor Ciuhodaru, renumit medic român, explică ce trebuie să faci în această circumstanță, cum să recunoști semnele accidentului vascular cerebral și, de asemenea, cum poți salva o viață.

FORMULA FAST poate salva viața celui care face AVC

Medicul Tudor Ciuhodaru spune că AVC-ul poate fi văzut, pentru a interveni imediat.

”Formula FAST poate salva viața celui de lângă tine.

1. F (face=faţă): Rugaţi pacientul să zâmbească. Semne de alarmă: Faţa nu e simetrică sau gura e căzută într-o parte.

Te-ar mai interesa: Margherita de la Clejani, în lacrimi: Nu am fost „...

2. A (arms=braţe): Rugaţi pacientul să-şi ridice simultan brațele. Semn de alarmă: unul dintre ele rămâne mai jos.

3. S (speech=vorbire): Rugaţi pacientul să rostească o propoziţie scurtă. Semne de alarmă: dizartie (dificultăţi în vorbire) sau afazic (nu îşi găseşte cuvintele).

4. T (time=timp): Rapiditatea intervenției este esențială. Sunaţi imediat la 112 sau transportați pacientul de urgență la spital.” spunea medicul Tudor Ciuhodaru.

Te-ar mai interesa: Activitatea simplă care reduce riscul de atac de c...

Semnele unui AVC

Semnele și simptomele unui AVC apar, în general, rapid. Pleacă de la senzație de slăbiciune, amorțeli sai furmicătri la nivelul feței sau membrelor, probleme de vorbire sau de înlegerea cuvintelor, tulburări de echilibru, confuzie, tulburări de comportament, pareze sau paralizie, tulburări de comportament și pot merge până la comă și stop cardiorespirator, conform medicului.

70% din persoanele care au suferit un AVC nu au știut ce li s-a întâmplat

Te-ar mai interesa: Planta care vindecă afecțiunile pancresului și aju...

El precizează că ”Cele mai multe persoane care suferă un accident vascular cerebral nu recunosc simptomele şi nu ştiu ce trebuie să facă în astfel de situaţii. 70% dintre pacienţi nu au ştiut ce li s-a întâmplat şi mai puţin de 30% dintre ei s-au adresat unui medic în primele 24 de ore pentru a primi tratament adecvat.”

De ce fac oamenii AVC. Factorii de risc

”Printre factorii de risc se numără suprasolicitare, stresul, bolile metabolice, cardiovasculare, obezitatea, sedentarismul și fumatul” a spus medicul.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private