duminică, decembrie 4, 2022

Melatonina este un hormon care controlează ceasul organismului – ciclurile somn-veghe. Nivelurile naturale ale acestui hormon sunt cele mai mari în timpul nopţii.

Melatonina este un hormon antioxidant produs în timpul somnului de glanda pineală din creier care ajută la menţinerea biortimurilor naturale ale organismului. Unele studii sugerează că suplimentele cu melatonină sunt utile în tratamentul tulburărilor de somn.

Te-ar mai interesa: OMS avertizează: Scăderea vigilenţei lasă uşa desc...

Suplimentele cu melatonină au efecte secundare

Potrivit specialiştilor de la Clinica Mayo, SUA, suplimentele cu melatonină sunt utile dacă sunt luate pe termen scurt. La fel ca şi alte medicamente împotriva insomniei şi acesta poate da dependenţă, poate avea o eficienţă scăzută pe măsură ce creşte perioada de administrare. În plus, poate determina un apetit crescut. Cele mai frecvente efecte secundare ale administrării suplimentelor cu melatonină sunt durerile de cap, ameţeala, greaţa, somnolenţa.

Alte efecte secundare mai puţin comune includ depresia instalată pe perioade scurte, tremur, anxietate uşoară, crampe abdominale, iritabilitate, lentoare, confuzie şi dezorientare, hipotensiune arterială. În plus, aceste suplimente interacţionează cu alte medicamente precum anticoagulantele, cele prescrise împotriva convulsiilor, contraceptivele, antidiabeticele şi imnosupresivele.

Te-ar mai interesa: Te doare în GÂT? Rețeta unui medic te va scapă rap...

Surse naturale de melatonină

Dacă sunteţi în căutarea unui mod natural de a adormi mai uşor, dar vreţi să evitaţi medicamentele, nutriţioniştii recomandă câteva alimente care vă pot creşte secreţia de melatonină.

Carnea de pui

Consumul cărnii de pui este este eficient în reducerea nivelului de stres. Sursă importantă de proteine, carnea de pui are numeroşi aminoacizi, inclusiv triptofan. Acesta ajută organismul să producă serotonină (hormonul relaxării), stimulând producţia de melatonină (un hormon care controlează ciclurile de somn).

Te-ar mai interesa: Rețeta zilei: Cimbru, busuioc și mărar, elixir pen...

Untul de arahide

Pe lângă faptul că este delicious, untul de arahide este o sursă bogată de magneziu, ajutând la reglarea melatoninei. Dacă arahidele nu sunt pe gustul tău, poţi încerca şi untul de migdale sau nuci de Brazilia.

Biscuiţii din ovăz

„Ovăzul este o sursă naturală de melatonină”, spune nutriţionistul Tamryn Burgess. Adăugaţi meniului stabilit pentru cină un castron mic de fulgi de ovăz cu lapte sau un mic biscuite de ovăz sănătoasă.

Te-ar mai interesa: Ai hemoglobina mică? Uite ce afecțiuni ascunde...

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private