Sari la conținut

Cum te poate ajuta yoga daca ai probleme cu somnul

Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
Insomnia la femei

Daca te prinde ora 3 noaptea, iar tu inca mai numeri oite, cele 8 ore de somn neintrerupte fiind doar o poveste frumoasa pentru tine, atunci yoga te-ar putea ajuta. Pe termen scurt odihna insuficienta, dupa cum avertizeaza cercetatorii de la Harvard, afecteaza gandirea, starea de spirit si abilitatea de a retine informatii si poate creste riscul pentru diferite accidente.

Pe termen lung consecintele sunt si mai grave si includ obezitatea, diabetul, bolile cardiovasculare si decesul prematur. Un alt studiu recent confirma ca 7 nopti consecutive de somn insuficient poate duce la peste 700 de mutatii genetice. Daca nu reusim sa ne inlocuim si odihnim celulele vechi, bolile degenerative sunt fara doar si poate urmatorul pas.

Somnul de calitate, la fel ca si mancarea plina in nutrienti sau exercitiile fizice reprezinta nevoi de baza ale corpului. Specialistii recomanda intre 7-9 ore de somn pe noapte pentru persoanele intre 18-64 de ani si 7-8 ore pentru adultii peste 65 de ani. Daca nu reusesti sa te odihnesti cel putin 7 ore pe noapte, ar fi cazul sa-ti schimbi stilul de viata si sa vizitezi un medic, deoarece aceasta problema ar putea ascunde probleme la nivel psihologic.

Exista numeroase modalitati prin care putem reface ciclul de somn. O dieta echilibrata, exercitiile fizice regulate si utilizarea redusa a gadget-urilor electronice sunt un punct minunat de plecare. Insa studiile arata ca activitatile meditative si de relaxare cum este exemplul yoga ne poate ajuta sa ne odihnim mai profund. Iata cate argumente solide, dovedite stiintific care pozitioneaza yoga in categoria celor mai bune remedii naturale de a ne rezolva problemele de somn.

Yoga relaxeaza sistemul nervos

Sistemul nervos este responsabil pentru somnul odihnitor din timpul noptii, iar activitatea intensa a acestuia reprezinta principalul impediment impotriva somnului.

„Yoga, ce implica posturi fizice si exercitii de respiratie, oxigeneaza si creste cantitatea de sange ce ajunge in centrul de somn al creierului. Astfel sistemul nervos se calmeaza, iar ciclul de somn incepe sa se normalizeze. O parte din posturile recomandate pentru relaxarea sistemului nervos sunt uttanasana (postura capului la picioare), halasana (postura plugului) si savasana (relaxarea completa pe spate). Insa exercitiile de respiratie cum sunt bhastrika sau sudarshan kriya yoga ar trebui evitate seara, deoarece acestea energizeaza nivelul energiei din corp si prin urmare ne va fi greu sa adormim apoi”, explica Adreea Lada, fondator al Scolii Iubirii si instructor yoga.

Yoga reduce anxietatea si stresul

Stresul este problema secolului al XXI-lea. Poate il consideram o consecinta normala pentru viata moderna, insa efectele sale nu ar trebui ignorate. Stresul contribuie la cresterea tensiunii arteriale, bolilor cardiovasculare, risc de cancer si unei pleiade de alte boli.

Conform Asociatiei de Probleme de Anxietate din America, 70% din persoanele intervievate care sufera de anxietate si stres au probleme cu somnul. Mai mult decat atat 54% dintre respondenti au spus ca problemele lor psihice au crescut anxietatea referitoarea la adormit.

„Odihna profunda datorata exercitiilor de yoga este atribuita abilitatii de a relaxa mintea prin focalizarea pe momentul prezent si pe activitatea in sine. Concentrandu-ne atentia asupra unui singur punct ne ajuta sa eliberam energia blocata care ar putea cauza stresul. O solutie foarte simpla pentru a elimina stresul consta in a petrece cateva minute inainte de somn realizand cateva pozitii de yoga usoare pe salteluta sau in pat”, adauga Andreea Lada.

Yoga rejuveneaza corpul

Unul dintre cele mai importante aspecte ale yoga este efectul regenerator din toate aspectele vietii. Lucrand la nivel energetic, noi hranim celulele din interior, aducem vindecare in corpurile nevazute si astfel in plan fizic se elimina toxinele si se revitalizeaza tot corpul pana la nivel celular. Exercitiile de respiratie ajuta corpul sa se oxigeneze, in timp ce miscarile usoare de yoga au un efect calmant, care influenteaza in mod pozitiv ciclurile de odihna.

„O practica zilnica, regulata de yoga, ne va imbunatati starea nu doar pe parcursul zilei, dar va influenta si modul in care corpul nostru se va relaxa noaptea. Yoga se recomanda chiar si inainte de somn, pozitii precum balasana (postura copilului), janu sirsasana (postura capului la picioare in sezut), sau baddha konosana (postra fluterului). Toate aceste tehnici sunt detaliate in taberele spirituale pe care le realizam, urmatoarea dintre ele la Gura Portitei, un loc izolat pe malul Marii Negre”, completeaza Andreea Lada.

Yoga este un ritual eficient inainte de somn

A reusi sa avem un somn de calitate poate fi o provocare atunci cand avem prea multe lucruri in minte. Studiile confirma ca obiceiul nostru de a utiliza gadgeturile inainte de culcare contribuie la dificultatile in a adormi. Expertii recomanda sa avem un ritual inainte de somn, care sa nu implice alcool, cafeina, gadgeturi electronice si prea multa gandire. Cateva pozitii de yoga integrate in rutina zilnica reprezinta un mod perfect pentru a reduce zgomotul mental din timpul zilei si a relaxa corpul.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel