duminică, iunie 13, 2021

Vă răspunde Gabriela Papazian- Urdareanu, medic primar, specialist în fitoterapie, acupunctură şi homeopatie, de la Centrul Naţional de Acupunctură.

Claudia, 42 ani: Am colesterolul mărit, lucrez

în învăţământ şi stresul este o problemă, chiar dacă nu mănânc gras sau prăjit.Doctorul mi-a recomandat sortis de 20 mg, dar am îndoieli mari, pentru că nu am luat până acum niciun medicament, iar acesta are şi reacţii adverse serioase.
Ce sa fac pentru a scădea colesterolul?

Eu nu recomand medicamente pentru tratatarea colesterolului, ci extracte de plante.Colesterolul poate creşte şi la persoanele care sunt obosite, stresate şi în aceste cazuri ne adresăm cauzei şi nu efectului. În aceste cazuri recomand ceaiuri de relaxare din levănţică, tei, sunătoare, conuri de hamei.

Cei

care suferă de hipertensiune sunt mai anxioşi, iar colesterolul poate apărea din această cauză. Şi în acest caz ne adresăm cauzei şi nu efectului: frunzele de măslin ajută la scăderea tensiunii arteriale.

Pentru persoanele care consumă dulciuri în exces sau produse de patiserie, dieta este foarte importantă .dietă din care sunt excluse acest gen de alimente.

La cei care au colesterol crescut pentru că mănâncă alimente grase în exces, tot dieta este de bază.

La alte persoane poate apărea şi din cauza ficatului obosit sau bolnav din cauza consumului excesiv de băuturi alcoolice. În

acest caz, trebuie protejat ficatului, cu ajutorul regimului şi plantelor ca armuralul, o plantă care se adresează în primul rând celulei hepatice.

O altă plantă care scade colesterolul în ecxes şi se adresează şi celor care au probleme cu funcţia biliară esta anghinarea. Însă, trebuie folosită cu moderaţie, o jumătate de linguriţă la cană pentru o perioadă de două săptămâni este suficient.

Rostopasca este bună, de asemenea, şi pentru colesterol şi ca protecţie hepatică, dar nici această plantă nu trebui folosită un timp îndelungat, ci pentru o perioadă de 3-4 săptămâni, trei sferturi

de linguriţă la cană.

Păpădia, mesteacănul şi urzica sunt şi ele folositoare datorită efectului depurativ.

Aşteptăm întrebările dumneavoastră la adresa doctor@evz.ro sau telefonic la numărul 021/202.20.44.

 

Ultimele stiri

Parteneri