Sari la conținut

Cum tratăm bolile care au nevoie de soare în sezonul rece? Terapia revoluționară pentru combaterea psoriazisului și vitiligo

Psoriazisul și vitiligo, boli de piele cu incidență crescută în cazul cărora medicii recomandă „terapia naturală cu soare”, atunci când este posibil, sunt mai greu de tratat în sezonul rece. Din fericire, există un laser-minune care suplinește din plin lipsa soarelui de afară, are efecte rapide și scutește pacienții de tratament medicamentos.

Psoriazisul „lovește” 2% din populația România, fiind o boală care afectează profund calitatea vieții. Boala poate debuta la orice vârstă, afectează în mod egal și femeile, și bărbații, și presupune existența unor leziuni eritemato-scuamoase tipice localizate pe scalp, coate, genunchi etc. Deși cauzele bolii nu sunt pe deplin elucidate, se cunosc o serie de factori declanșatori: stresul, depresia, conflictele frecvente, traumastimele, infecțiile și anumite medicamente.

Petele provocate de psoriazis, „uscate” de ultraviolete

Psoriazisul are o evoluție favorabilă în timpul verii. În urma expunerii la ultraviolete, desigur, cu o protecție solară ridicată, pacienții au observat adeseori îmbunătățiri pe propria piele în timpul sezonului cald. Razele ultraviolete sunt capabile să suprime sau să reducă semnificativ rata multiplicării celulare care stă, de fapt, la baza apariției întregului proces patologic.

De  asemenea, atmosfera mai umedă din timpul verii poate să îmbunătățească și ea evoluția afecțiunii, deoarece se știe că dacă tegumentele sunt uscate și apare deshidratarea, simptomele bolii se agravează.

Vitiligo generează complexe de inferioritate pacienților

Vitiligo este o boală a pielii și mucoaselor, caracterizată prin prezența unor pete albe asemenea cretei, în contrast cu pielea de culoare normală din jur. Atât femeile, cât și bărbații au același risc de a face boala, iar la aproape jumătate dintre pacienți, boala debutează precoce, înaintea vârstei de 20 de ani. Deși nu amenință viața și nici nu afectează capacitatea de muncă a pacienților, vitiligo este percepută ca o afecțiune cu mare impact psihosocial, produce complexe de inferioritate și stigmatizează bolanvul, car se simte diferit. Vitiligo are o incidență dse 1,5% în țara noastră.

dr. Florentina Zaharia, medic dermatolog la clinicile Biomedica și Bioderm.
dr. Florentina Zaharia, medic dermatolog la clinicile Biomedica și Bioderm.

„Se știe că la baza acestei afecțiuni se află distrugerea melanocitelor, celule care produc pigmentul bun al pielii. Cauzele clare nu se cunosc, însă există dovezi științifice conform cărora tulburări ale imunității, mutații genetice, unele infecții, stresul, conflictele și depresiile pot declanșa vitiligo. La fel ca psoriazisul, vitiligo este o afecțiune care beneficiază de pe urma expunerii la razele ultraviolete, cu protecție solară”, explică dr. Florentina Zaharia, medic dermatolog la clinicile Biomedica și Bioderm.

 

Excilite, laserul care grăbește vindecarea și țintește zonele bolnave

Din fericire, astăzi există aparate de fototerapie care pot suplini cu succes lipsa soarelui, ba chiar pot pătrunde în zone în care soarele nu pătrunde în mod natural (mâini, coate, genunchi). Aparatul Excilite, prezent în clinicile Biomedica și Bioderm din București, oferă o terapie fotodinamică de ultimă generație și este standardul de aur în tratarea cu succes a psoriazisului, vitiligo și a eczemelor.

„Principalul avantaj ala aparatului Excilite este selectivitatea lungimii de undă (308 nm), care permite intervenții în zone delicate ale pielii, precum cea a feței, minimalizând efecte secundare, precum eritemul și/sau arsurile. Excilite poate trata țintit suprafețele afectate de boală, fără a afecta țesuturile din jur, așa cum fac alte terapii fotodinamice. În cazul vitiligo, Excilite acționează direct asupra melanocitelor, repigmentând țesutul afectat. Un alt avantaj al terapiei cu Excilite este faptul că pacienții nu necesită tratament medicamentos”, adaugă medicul dermatolog Florentina Zaharia.

Rezultatele fototerapiei cu Excilite se văd după 4-5 ședințe, mult mai puține decât în cazul altor aparate de fototerapie. Schema de tratament este personalizată în funcție de afecțiune, cu o durată și frecvență specifică afecțiunii respective. Costul unei ședințe este de aproximativ 50-60 de lei.

Pentru leziunile extinse de psoriazis și vitiligo este indicate cabina de UVB narrowband 311, în special pentru formele moderate și severe. Medicul dermatolog poate folosi combinația de două sau trei aparate pentru aceeași afecțiune.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel