Sari la conținut

Cum tratezi rănile infectate? Mic ghid de îngrijire a leziunilor

Fie că este vorba despre leziuni minore sau grave, există un pericol crescut ca acestea să se infecteze rapid, dacă nu sunt îngrijite corespunzător. Rănile infectate, netratate, pot duce la dezvoltarea unor probleme de sănătate și complicații severe. Din acest motiv, este bine să știi cum îngrijești rana pentru a evita riscurile și, de asemenea, când este indicat să mergi la medic.

O rană se poate infecta în numai câteva ore. Astfel, este esențial cum intervii în primele momente de la formarea leziunii. În cazuri minore, infecția se poate trata acasă, însă dacă observi anumite semne, este recomandat să ceri sfatul unui specialist.

Doza de Sănătate explică modul corespunzător de îngrijire a leziunilor mici și, de asemenea, cum să recunoști o infecție.

Semne că rana este infectată:

  • Febră locală sau generală, însoțită de roșeață continuă a zonei, umflături la margini și sensibilitate.
  • Durere persistentă, chiar și la mișcări ușoare. În cazuri extreme, este posibil să ai dureri ascuțite sau usturătoare.
  • Scurgeri de puroi.
  • Absența semnelor de cicatrizare.
  • Miros și aspect urât.

Pași utili pentru a trata rănile infectate

Pasul 1

Mai întâi, trebuie să cureți rana cu apă și săpun. Este normal să doară și să usture din cauza infecției. Acest procedeu servește la îndepărtarea murdăriei și a sângelui lipit de leziune. Curăță rana cu tifon steril, deoarece dacă utilizezi bumbac, acesta poate lăsa în urmă fibre. Merită să folosești un bun antiseptic pe care îl poți cumpăra fără prescripție medicală.

Pasul 2

În mod ideal, ar trebui să acoperi rana deschisă cu un bandaj steril. Pentru a face acest lucru, trebuie să te speli foarte bine pe mâini, pentru a preveni agravarea infecției. Dacă zona are vezicule sau puroi, este mai bine să nu storci nimic pentru a preveni răspândirea infecției.

Pasul 3

Verifică frecvent rana pentru a te asigura că se vindecă corect. Produsele naturale, precum aloe vera, ar putea ajuta la vindecarea rănii și la eliminarea infecției. Acest lucru se datorează proprietăților regenerante și vindecătoare ale acestei plante.

Pasul 4

Dacă trece un număr semnificativ de zile și nu vezi nicio îmbunătățire, ar trebui să te adresezi unui medic, deoarece ar putea fi vorba despre o infecție mai complicată ce necesită medicamente antibiotice. Medicul ți le va prescrie pentru a evita riscurile auto-medicației.

De asemenea, verifică aspectul rănii. Dacă aceasta este roșie umflată și fierbinte, sigur este vorba despre o infecție. Dacă și temperatura generală a corpului este ridicată, contactează imediat medicul.

Andrada Lăcătuș

Andrada Lacatus studiaza actoria, colaboratoare la Teatrul Maior Gheorghe Pastia si indrageste jurnalismul. Acst lucru a facut ca in anul 2020 sa se alature ca redactor echipei editoriale a Doctorului zilei

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel