Sari la conținut

Cum trebuie consumate, de fapt, băuturile digestive. Secretul unei digestiii la superlativ

Alcool
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Băuturile digestive sunt un tip de băuturi cu un conținut ridicat de alcool, o aromă intensă și de cele mai multe ori conțin ingrediente menite să calmeze stomacul.

La modul general, termenul de ”digestiv” se referă atât la băutura în sine, cât și la momentul când este servită, ceea ce se întâmplă de regulă după o masă, explică Bob Higginbotham, director de operațiuni la braseria Venteux din Chicago, citat de Eatingwell.

Din ce sunt compuse aceste băuturi speciale

Consumul de digestive îşi are originea în Franta în anul 1737, când lichiorul „Chartreuse” a fost produs de către calugării Carthusian. Cuvântul „lichior” provine din latină şi înseamnă „a distila”, iar această băutură este produsă prin distilarea alcoolului din diverse plante.

Băuturile digestive pot fi aromate cu diverse tipuri de ierburi, miere, alune, seminţe şi se consumă răcite cu gheaţă sau la temperatura camerei.

Deşi experții au păreri împărțite referitor la eficiența acestor băuturi în procesul digestiei, se recomandă ca aceasta să fie consumată la finalul mesei, în timpul servirii desertului sau după. Cantitatea ideală este de 30-60 mililitri la o masă.

Efecte benefice asupra digestiei

Pe piață există o vastă gamă de băuturi digestive, menite să faciliteze procesul digestiv. Vinul sau lichiorul sunt toate considerate digestive. La fel ca și cocktail-urile compuse din aceste ingrediente. Aromele digestive diferă de la dulce-amărui la caramelizat, fructat sau dulce.

Majoritatea digestivelor sunt deosebit de amărui, și sunt făcute deseori din ierburi, cereale, coji, fructe sau flori. În multe culturi, băuturile digestive sunt apreciate ca băuturi care se servesc după masă, însă te poți bucura de ele și în timpul mesei, alături de un desert sau ca un substitut mai puțin dulce al desertului, completează Higginbotham. Digestivele sunt mult mai la modă în țările Europei decât în alte țări și regiuni ale lumii.

Contraindicaţii

Digestivele sunt o modalitate aromată și relaxantă de a încheia o masă savuroasă. Dacă iubești gustul amărui sau dulce al unui digestiv după masă, și dacă nu suferi de o afecțiune, te poți bucura de digestive, însă cu moderație, punctează experții.

sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Cele mai cunoscute tipuri de băuturi digestive

Grație ierburilor și infuziilor de cereale cu proprietăți calmante din compoziție, anumite băuturi de acest tip au fost prezentate inițial ca tonice medicinale, potrivit catine.ro. Principalele tipuri de băuturi digestive sunt:

  • Băuturi cu vechime. Această gamă include diverse băuturi de la tequila la brandy și poate funcționa oricând și ca bază de cocktail.
  • Lichioruri. Majoritatea lichiorurilor digestive sunt amărui sau dulci.
  • Vinuri, precum vin de Porto, sherry sau vermut dulce.
Elena Marinescu

Elena Marinescu are o vasta experienţă profesională în audiovizual, presa scrisă şi online. A avut colaborări cu publicaţii importante din media, precum "România Liberă", "Capital" sau "Taifasuri", şi se ocupă de domeniul medical de aproape 15 ani.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel